Hubnutí s Kerbetem

Bezlepková dieta

Celiakie (celiakální sprue, glutenová enteropatie) je chronické onemocnění střevní sliznice způsobující malabsorpční
syndrom. Jeho podstatou je nesnášenlivost glutenu neboli lepku (bílkoviny obsažené v obilí) na imunologickém podkladě.

Kdy se může celiakie objevit?

Onemocnění začíná v dětství, většinou kolem 6. měsíce po každodenní konzumaci stravy obsahující lepek. Může však vzniknout
i v dospělosti a uplatňují se u něj dědičné vlivy.

Jak se celiakie projevuje?

Jak celiakii léčit?

Hlavní zásadou léčby je dodržování dlouhodobé bezlepkové diety. Je nutné vyloučit ze stravy potraviny, které obsahují lepek.
Ten je hlavní součástí zrn obilovin - pšenice, žita, ječmene, ovsa.

Přehled vhodných potravin při bezlepkové dietě 

Jako bezlepkové potraviny se označují potraviny, které neobsahují žádné složky z pšenice, ječmene, žita, ovsa, špaldy nebo kamutu. Hodnota lepku nesmí být vyšší než 10 mg ve 100 g sušiny nebo 100 ml nápoje.

Potraviny a pokrmy vhodné pro celiaky bývají označené logem viz. obrázek. logo bez lepku

 

Plodiny a výrobky z nich

Ovoce a ovocné výrobky

Zelenina a výrobky ze zeleniny

Maso

Mléko a mléčné výrobky

Vejce

Tuky

Nápoje

 

Přehled nevhodných potravin při bezlepkové dietě

U bezlepkové diety jsou zakázány tyto plodiny

Zdravotní zhodnocení

Zakázáno je veškeré pečivo a chléb, pokud není vysloveně označené jako bezlepkové. Doma připravujeme pečivo a chléb z
bezlepkové mouky. U bezlepkové diety nedoporučujeme běžně kupované těstoviny, pekařské výrobky a potraviny vyráběné
z ječné, pšeničné, žitné, ovesné mouky a vloček. Nevhodná je sušená a instantní káva, kávovina, Malcao, Bikáva, pivo a alkohol.
Nedoporučujeme ovocné přesnídávky a pomazánky, kupované majonézové saláty, plněné čokolády a bonbóny, zmrzliny,
nugetu a podobné čokoládové krémy. Nevhodné jsou také uzeniny (měkké i trvanlivé salámy, párky, klobásy), kupované
paštiky, játrovky, pomazánky, masové konzervy.




Zajímavý článek


MOROSIL® - přírodní přístup ke kontrole hmotnosti