Bezlepková dieta

Celiakie (celiakální sprue, glutenová enteropatie) je chronické onemocnění střevní sliznice způsobující malabsorpční
syndrom. Jeho podstatou je nesnášenlivost glutenu neboli lepku (bílkoviny obsažené v obilí) na imunologickém podkladě.

Kdy se může celiakie objevit?

Onemocnění začíná v dětství, většinou kolem 6. měsíce po každodenní konzumaci stravy obsahující lepek. Může však vzniknout
i v dospělosti a uplatňují se u něj dědičné vlivy.

Jak se celiakie projevuje?

  • u dětí neprospíváním na váze, bolestmi a vzedmutím břicha, mastnými stolicemi, případně průjmy a postupným vývojem
    podvýživy, častá je chudokrevnost a otoky nohou
  • u dospělých se může projevovat podobně. Často dochází ke špatnému vstřebávání základních živin, minerálů, žlučových
    kyselin a vitamínů. Dospělí často trpí zlomeninami (při nedostatku vitamínu D a vápníku), chudokrevností (při nedostatku
    železa a kyseliny listové), mohou hůře vidět (nestatek vitamínu A). U části pacientů se objevují kožní změny a některé další
    poruchy imunitního systému.

Jak celiakii léčit?

Hlavní zásadou léčby je dodržování dlouhodobé bezlepkové diety. Je nutné vyloučit ze stravy potraviny, které obsahují lepek.
Ten je hlavní součástí zrn obilovin - pšenice, žita, ječmene, ovsa.

Přehled vhodných potravin při bezlepkové dietě 

Jako bezlepkové potraviny se označují potraviny, které neobsahují žádné složky z pšenice, ječmene, žita, ovsa, špaldy nebo kamutu. Hodnota lepku nesmí být vyšší než 10 mg ve 100 g sušiny nebo 100 ml nápoje.

 
Potraviny a pokrmy vhodné pro celiaky bývají označené logem viz. obrázek.
logo bez lepku

 

Plodiny a výrobky z nich

  • vybíráme rýži a to ve formě rýže Natural, bílé rýže, rýžové burizony bez lepku, rýžové kaše instantní, rýžové mouky, rýžové vločky, rýžové těstoviny bez lepku
  • další vhodnou plodinou je kukuřice, a to kukuřičná mouka a krupice, kukuřičná kaše instantní, kukuřice pražená přírodní, kukuřičný chléb a lupínky bez lepku, křehký kukuřičný chléb (Dexi), Maizena (kukuřičný škrob). Můžeme použít brambory v různé úpravě. K přípravě pokrmů se povoluje bramborová škrobová moučka (Solamyl).
  • zařazujeme i sojové boby a vločky , sojovou krupici a mouku, sojové maso bez lepku (kostky, plátky,drť) Holandské sojové maso, sojový sýr (Tofu), sojové mléko i jogurt, sojové klíčky
  • můžeme použít i jáhly, pohanku, amarant, proso, quinoa, luštěniny (fazole, čočka,hrách), ořechy a semena

Ovoce a ovocné výrobky

  • je vhodné čerstvé ovoce všeho druhu, ale i kompotované, zmrazené, protlaky, ovocné přesnídávky (bez obilninových přísad)
  • ovoce sušené i kandované dle snášenlivosti

Zelenina a výrobky ze zeleniny

  • zařazujeme syrovou zeleninu všeho druhu, saláty z čerstvé zeleniny, vařenou zeleninu bez zahuštění, zeleninu dušenou, pečenou a pyré zahuštěné bezlepkovou moukou, Maizenou nebo Solamylem
  • vhodná je i kvašená, nakládaná a sterilovaná zelenina s ohledem na snášenlivost

Maso

  • druhy masa nejsou u bezlepkové diety omezeny. Povoleny jsou drůbež, ryby, králík, zvěřina, hovězí, vepřové, telecí, uzené maso, vše připraveno na bezlepkovém základě.
  • sekaná a mletá masa, paštiky a masité pomazánky jen doma připravované na bezlepkovém základě
  • může se zařadit debrecínská a cikánská pečeně, drůbeží a krůtí šunka

Mléko a mléčné výrobky

  • mléko povoleno dle snášenlivosti, jsou vhodné sýry měkké, tvrdé a tavené, tvarohy, jogurty
  • dále pudingy a krémy připravované jen doma

Vejce

  • vejce můžeme připravovat ve formě omelety, palačinek, a to jen na bezlepkovém základě

Tuky

  • v rámci zdravé výživy dáváme přednost tukům rostlinným (tj. rostlinné oleje, Rama, Perla, Flóra...)
  • živočišné tuky ovšem nejsou zakázány (máslo, smetana, sádlo, slanina), ale doporučujeme minimalizovat jejich konzumaci

Nápoje

  • dáváme přednost přírodním ovocným šťávám a moštům doma lisovaným a čerstvým. Doporučujeme zejména šťávu z mrkve a rajskou šťávu.
  • samozřejmě můžeme zařadit i bylinné čaje, minerální vody, mléko kravské, kozí a sojové
  • v malém množství se povoluje čistá zrnková káva
 

Přehled nevhodných potravin při bezlepkové dietě

U bezlepkové diety jsou zakázány tyto plodiny
  • pšenice - pšeničné mouky všech druhů, pšeničná krupice a krupky, pšeničné vločky, zrno pšenice
  • ječmen - ječná mouka, kroupy, krupky, ječné vločky, ječný slad
  • oves - ovesná mouka, ovesné vločky
  • žito - žitná mouka, žitné vločky, Melta, zrno žita a žitovce
  • Seiten a Klaso - vegetariánský bílkovinný pokrm, vyrobený z obilí, který obsahuje mnoho lepku

Zdravotní zhodnocení

Zakázáno je veškeré pečivo a chléb, pokud není vysloveně označené jako bezlepkové. Doma připravujeme pečivo a chléb z
bezlepkové mouky. U bezlepkové diety nedoporučujeme běžně kupované těstoviny, pekařské výrobky a potraviny vyráběné
z ječné, pšeničné, žitné, ovesné mouky a vloček. Nevhodná je sušená a instantní káva, kávovina, Malcao, Bikáva, pivo a alkohol.
Nedoporučujeme ovocné přesnídávky a pomazánky, kupované majonézové saláty, plněné čokolády a bonbóny, zmrzliny,
nugetu a podobné čokoládové krémy. Nevhodné jsou také uzeniny (měkké i trvanlivé salámy, párky, klobásy), kupované
paštiky, játrovky, pomazánky, masové konzervy.

Reagovat na článek

Diskuse k článku

Pro odeslání odpovědi se musíte přihlásit:.

 

Pokud účet ještě nemáte, proveďte jednoduchou registraci.

 
Copyright © 2013 - 2018
KERBET.cz
Created by it2b

Pracoviště pro studium
energetického metabolismu
Trnava 397, Trnava u Zlína

E-mail: info@kerbet.cz
Tel.: 577 981 893, 605 212 069
v době od 7,00 do 14,30 hodin