Inzulín podporuje nadváhu

Inzulín je jednou z klíčových látek v těle, která podporuje nabírání váhy. Inzulín je totiž hlavní hormon řídící metabolické procesy, které způsobují ukládání tuků. Největším nepřítelem ve snaze snížit tukové zásoby v těle je nadbytečně vyloučený inzulin do krve.

A k tomu dojde vždy, když člověk jednorázově zkonzumuje větší množství cukru, než jsou zhruba dvě kostky (asi 6 až 8 g). Proto se ve světě tolik podporuje slazení nízkokalorickými sladidly (např. DiaChrom), neboť je to způsob, jak omezit příjem jednoduchých cukrů na úroveň, která nebude provokovat slinivku k nadměrnému vylučování inzulínu do krve. Jen pro zajímavost: med provokuje slinivku k rychlejšímu uvolňování inzulínu než stejné množství cukru.

Sladká chuť navozuje příjemné pocity, není nutné si je odepírat. Dají se totiž připravit chutné pokrmy, zákusky i bez cukru s použitím nízkokalorických sladidel.
 

K čemu tělo inzulín používá

Inzulín má za úkol odstrańovat nadbytečnou glukózu z krve. Spouští proto v těle reakce, které vedou k rychlému přesunu glukózy dovnitř buněk, kde se spálí a přitom buňky získají energii. Tuto energii pak tělo použije pro vykonání nějaké činnosti, případně ji využije pro výrobu zásobního glykogenu nebo tuku. Inzulín ovlivňuje v těle mnoho procesů, jeho hlavní cíl je vytvořit energetické zásoby pro horší časy.

Inzulín je peptidový hormon složený z 51 aminokyselin. Inzulín produkují buňky typu B v Langerhansových ostrůvcích slinivky břišní. Obsah inzulínu ve slinivce zdravého dospělého člověka činí  6 - 10 mg, z čehož se denně spotřebují přibližně 2 mg.
 

Pokud v krvi koluje větší množství inzulínu, brání fungování jiného enzymu, který uvolňuje tuky z tukové tkáně. Člověk, který konzumuje jídla s vyšším obsahem jednoduchých cukrů, nutí slinivku uvolňovat do krve větší množství inzulínu a ten pak brání procesu snižování tukových zásob v těle. Naopak má tendenci tuto tukovou tkáň zvětšovat. Více zde..

Jak inzulín pracuje

Hodně zjednodušeně se dá říct, že se inzulin přilepí na povrch buňky, pomyslně odemkne receptor a tím otevře kanály v buněčné stěně pro rychlejší vstup glukózy dovnitř. Teprve když glukóza vstoupí dovnitř buňky, může být přeměňována. Na to, aby se inzulin mohl k povrchu buňky připojit, musí být splněny určité podmínky. Jednou z rozhodujících je nutná přítomnost GTF faktoru.

U zdravého člověka může stoupnout koncentrace glukózy v krvi po jídle z hodnoty 5,5 mmol/l až na téměř 8 mmol/l. Tehdy dojde k vyloučení inzulínu, který způsobí v konečném důsledku zrychlený přenos glukózy do buněk a tím i její přeměnu.
 

Co to je GTF faktor ?

Jedná se o speciální komplex trojmocného chrómu, který podle dosavadních poznatků usnadňuje navázání molekuly inzulínu na zvláštní bílkovinnou strukturu zabudovanou v buněčné membráně. Více zde ..

 

Copyright © 2013 - 2018
KERBET.cz
Created by it2b

Pracoviště pro studium
energetického metabolismu
Trnava 397, Trnava u Zlína

E-mail: info@kerbet.cz
Tel.: 577 981 893, 605 212 069
v době od 7,00 do 14,30 hodin