Dieta podle krevních skupin
Dietu vyvinul americký lékař Peter D´Adamo. Základním předpokladem této metody je, že ne všechna jídla jsou pro každého stejně stravitelná. Podle něj má každá z krevních skupin původ v jiné historické epoše, v níž se lidé živili určitým převládajícím typem stravy. Dieta je založena na principu odlišné snášenlivosti potravin konkrétní krevní skupinou. Každá krevní skupina má specifické vlastnosti, to může mít souvislost s onemocněními typickými pro tu kterou krevní skupinu. Tato onemocnění mohou být způsobena konzumací některých potravin – některé potraviny jsou pro jednu krevní skupinu prospěšné, pro jinou škodlivé. Vyzdvihuje individuální přístup a pro každou krevní skupinu stanovuje vhodné a nevhodné druhy potravin.
Dieta v této perspektivě není chápána jako krátkodobá záležitost, ale spíše jako celková změna životního stylu. Jak již název říká, lidé jsou tedy rozděleny do skupin A, B, AB a O dle své krevní skupiny. Teorie celé metody pak předpokládá, že dle konkrétní krevní skupiny jsme navyklí na určitý druh stravy, kterým se živili již naši předkové. Informace uvedené v následujícím textu jsou doporučením podle autora diety.
Charakteristika krevní skupiny 0
Tato krevní skupina je nejstarší, původně ji měli všichni lidé. Tuto krevní skupinu měli pravěcí lovci a sběrači, jejichž hlavní potravou bylo maso, případně i ryby (záleželo na lokalitě, ve které dané skupiny lovců a sběračů žily). Strava byla doplňována listy, kořínky, divoce rostoucími obilovinami a bylinami. Tito lidé žili velice aktivním způsobem života. Podle D´Adama produkuje žaludek nositelů krevní skupiny 0 více kyseliny chlorovodíkové a díky tomu jejich organismus snadno štěpí stravu bohatou na bílkoviny. Nositelé této krevní skupiny jsou podle autora díky zvýšené produkci kyseliny chlorovodíkové méně náchylní k parazitárním infekcím, ale jsou ohroženi bakterií Helicobacter Pylori a tím i vředy žaludku a duodena. Často by se u nich měly vyskytovat potravinové alergie. Jelikož nositelé krevní skupiny 0 reagují bezprostředně na stres, potřebují se odreagovat intenzivním pohybem. Ideální je tedy pro ně aerobik, bojové sporty, posilování, jízda na kole a kolečkových bruslích, jogging.
Vhodné potraviny
- drůbež, libové maso, ryby a plody moře, olivový olej, lněný olej, vejce
- zelená listová zelenina, listy z kořenové zeleniny, ovoce (kromě ostružin)
- česnek, jodidovaná sůl, kari, řasy kombu, kajenský pepř
- z nápojů je nejvhodnější čaj (zelený, bílý, ovocný)
Nevhodné potraviny
- mléko, čočka, pšeničné, žitné a kukuřičné výrobky, ořechy
- květák, bílé zelí, růžičková kapusta, lilek, brambory, žampiony, výhonky vojtěšky
- černé olivy, houby shitake, ostružiny, kokos a jeho výrobky
- špalda, pivo, červené a bílé víno jsou neutrální potraviny
Potraviny přijatelné v malém množství Pohanka, topinambury, luštěniny, sójové výrobky, ořechy, rýže a rýžová mouka, quinoa, rajčata, med, cukr, čokoláda, mléčné výrobky.
Charakteristika krevní skupiny A
Krevní skupina A je druhá nejstarší skupina, vznikla v době, kdy začal být nedostatek lovné zvěře, a lidé byli nuceni přejít k zemědělskému způsobu života. Těmto lidem by tedy měl vyhovovat typ stravy semivegetariánské (semivegetariáni nekonzumují pouze maso velkých zvířat). Žaludek lidí s touto krevní skupinou údajně produkuje málo kyseliny chlorovodíkové, následkem toho jsou tito lidé náchylní k parazitárním infekcím. Rovněž jsou ohroženi anémií a rakovinou prsu. Nositelé krevní skupiny A se nejlépe odreagovávají duševní činností, je pro nezbytné se uvolnit. Optimální by pro ně tedy měly být různé druhy relaxačních cvičení, strečink a procházky.
Vhodné potraviny
- ryby s tmavým masem (okoun, treska, makrela), hlemýždi, drůbež
- zelené fazolky, sójové boby a výrobky z nich, čočka, arašídy, dýňová semena
- naťová cibule, mrkev, kedlubna, naklíčená pšenice, brokolice, špenát, česnek
- ostružiny, švestky, meruňky, fíky, ananas, citrony, grapefruity
- nejvhodnějšími nápoji jsou ovocné čaje
Nevhodné potraviny
- maso velkých zvířat, ryby se světlým masem (platýs, mořský jazyk)
- plnotučné mléko, mléčné výrobky (kromě zakysaných), olej z kukuřičných klíčků
- fazole, máslo, paprika, brambory, batáty, bílé zelí, melouny, banány
- mango, papája, pomeranče, pepř, ocet, kečup
- nejvhodnějšími nápoji jsou ovocné čaje
Potraviny přijatelné v malém množství Olivový a lněný olej, zakysané mléčné výrobky, cukr, čokoláda, melasa, vejce, pšeničné výrobky, výtažek z mořských řas. Kukuřice a rýže jsou neutrální potraviny.
Charakteristika krevní skupiny B
Nositelé této krevní skupiny jsou potomci kočovných pastevců z východní Evropy a střední Asie. Mají některé vlastnosti krevní skupiny 0 i krevní skupiny A. Nejvhodnější je pro ně smíšená strava, ve které nechybí maso, obilí, ovoce, zelenina ani mléčné výrobky. Nositelé této krevní skupiny jsou náchylnější k onemocnění diabetem 1. typu a k degenerativním onemocněním virového původu. Nositelé této krevní skupiny umí skrývat stres, měli by se věnovat středně namáhavým sportům, např. tenisu, cyklistice a turistice.
Vhodné potraviny
- maso (jelení, srnčí, králičí, skopové, jehněčí), mořské ryby
- mléčné výrobky – zejména jogurty (s výjimkou tvrdých sýrů)
- olivový olej, luštěniny, výrobky ze špaldy, rýže, ovsa
- listová zelenina, ananas, švestky, hroznové víno, ostrá koření
- nejvhodnější nápoje jsou zelený čaj, ovocné a zeleninové šťávy
Nevhodné potraviny
- slepičí a kuřecí maso, vepřové maso, korýši, mlži, mušle, hlemýždi
- arašídy, tvrdé sýry, sezamová a slunečnicová semínka, kukuřice
- pohanka, pšenice, žito a výrobky z nich, rajčata, olivy
- granátová jablka, pepř, slad, skořice, kečup
Potraviny přijatelné v malém množství Krůta, losos, lněný olej, máslo, sójové produkty, rýže, těstoviny, brambory, med, cukr, čokoláda.
Charakteristika krevní skupiny AB
Tato krevní skupina je nejmladší a nejvzácnější. Její nositelé jsou nejlépe přizpůsobeni novým potravinám – masu domácích zvířat, obilninám, mléčným výrobkům. Nositelé této krevní skupiny bývají náchylnější k chronickým virovým infekcím a k rakovině. Krevní skupinu AB ohrožují také potíže se zažíváním, vysoký cholesterol či tvorba krevních sraženin. Nositelé krevní skupiny AB, stejně jako nositelé krevní skupiny A, zvládají stres pomocí duševní činnosti. Mezi druhy sportů vhodné pro nositele této krevní skupiny patří plavání, turistika, různé druhy relaxačních cvičení, jízda na kole.
Vhodné potraviny
- světlé ryby (např. platýs, halibut), hlemýždi, mléčné produkty, hlavně zakysané
- vejce, olivový olej, lněná semínka, čočka, sója a výrobky z ní (hlavně tofu)
- výrobky z rýže, ovsa, žita, zelená zelenina, ananas, grapefruit, kiwi, hrušky
- jablka, citrony, hroznové víno, třešně, papája, okurky, kořenová zelenina
- fazole, česnek, řasy kombu, mořská sůl, zázvor
- nejlepšími nápoji je čaj (ovocná, zelený, bílý, černý) a káva
Neutrální potraviny jsou pšenice a pohanka. Kukuřice je sice též neutrální potravinou, ale u nositelů krevní skupiny AB dochází po její konzumaci k nárůstu tělesné hmotnosti.
Nevhodné potraviny
- hovězí, vepřové a kuřecí maso, korýši, lískové ořechy
- sezamová semínka, avokádo, artyčoky, paprika, mango
- banány, rebarbora, pomeranče, rychlokvašená zelenina, pepř, nakládané potraviny
Potraviny přijatelné v malém množství: libové jehněčí a skopové maso, zvěřina a králík v kombinaci s tofu, máslo, arašídy, výrobky ze špaldy, rajčata, ocet, čokoláda, cukr, pivo, červené a bílé víno.
Zdravotní zhodnocení
Odborná veřejnost řadí dietu k pavědeckým, uváděné statistické údaje týkající se pravděpodobnosti výskytu určitých onemocnění ve vztahu ke krevním skupinám jsou více než sporné. Objektivně je ale třeba konstatovat, že v konečném důsledku se s ní hubne, protože jde o dietu nízkoenergetickou. Dochází k úbytku váhy z důvodu snížení kalorického příjmu, krevní skupiny dodávají celému režimu jakousi mystičnost. Výhodný je i efekt výchovný, kdy se hubnoucí naučí přemýšlet nad tím, co sní a hlídá si i pravidelnost jídla. Zdůraznění pohybu je dalším pozitivem této diety.
Stravování se podle krevních skupin je však někdy obtížně realizovatelné, na trhu se objevilo mnoho nových potravin, které jsou svým složením tak komplikované, že nelze rozhodnout, pro kterou krevní skupinu je daná potravina vhodná a pro kterou není. Další problém nastává pro lidi s různými onemocněními, díky kterým musí vyloučit ze svého jídelníčku některé potraviny a následkem toho je zúžen výběr vhodných potravin.
Nebezpečím je, že potraviny, které se vyskytují pro nějakou krevní skupinu jako prospěšné, vůbec nemusí být vhodné z hlediska zásad zdravé výživy a v mnoha případech jsou považovány za nevhodné. Také hrozí deficit některých vitaminů a minerálních látek – např. u skupiny 0 a A, které nemají doporučované žádné mléčné výrobky.
Stravování podle krevních skupin je poměrně složité a klade na člověka vyšší časové nároky. Díky tomu obvykle není dodržována příliš dlouhou dobu a tak se její případné negativní efekty vlastně ani nestačí naplno projevit. Dieta podle krevních skupin je marketinkovým produktem a jako takovou je potřeba ji i vnímat.