Dieta s omezením tuků (dieta č. 4)
Dieta s omezením tuku je plnohodnotná, lehce stravitelná, dlouhodobě uživatelná a má snížený obsah tuku. Nejsou zde zařazeny potraviny, které mají vyšší obsah cholesterolu, proto má dieta i mírně protisklerotický charakter.
Dieta se ordinuje v odeznívajícím akutním stádiu onemocnění slinivky břišní a při onemocnění jater a žlučníku. Strava má šetřící charakter jak výběrem potravin, tak jejich úpravou. Vybírají se netučné potraviny a omezují se tuky na namazání a přípravu pokrmů pod 60 g/den. Denní příjem energie: 9 500 kJ (2 270 kcal), bílkoviny 80 g, tuky 55 g, sacharidy 360 g.
Doporučená technologická úprava pro dietu je dušení, vaření, úprava v mikrovlnné troubě. Maso se pro lepší chuť nejprve opeče nasucho, pak se podlije vodou a dále upravuje. Nepoužívá se cibulový základ ani opékání na oleji. Omáčky se nezahušťují jíškou, ale nasucho opraženou moukou nebo zálivkou z mouky a vody. Pokrmy se nesmaží, není vhodné ani grilování a vysmažování masových šťáv, protože při těchto úpravách dochází k přepalování tuků a vzniku dráždivých látek.
Indikace
Dieta se ordinuje v odeznívajícím akutním stádiu onemocnění slinivky břišní a při onemocnění jater a žlučníku. Strava má šetřicí charakter jak výběrem potravin, tak jejich úpravou. Vybírají se netučné potraviny a omezují se tuky na namazání a přípravu pokrmů pod 60 g/den.
Výběr potravin
Maso
- Maso libové - hovězí zadní, vepřová kýta, vepřová panenka, telecí, jehněčí, kuře bez kůže, krůta bez kůže, králík.
- Ryby - netučné, sladkovodní i mořské (např. filé, treska, kapr, lín, pstruh...)
- Uzeniny - libová šunka, párky drůbeží, salám dietní, salám drůbeží
- Netučné vývary se zavářkou (nudle, kapání, rýže)
Mléko
- Nízkotučné egalizované, mléko nepodáváme jako samostatný pokrm, pouze na přípravu pokrmů
- Vhodné jsou zakysané mléčné výrobky - biokys, podmáslí, kefírové mléko, jogurtové mléko
Mléčné výrobky
- Jogurt bílý nebo s povolenou ovocnou příchutí, Termix, tvaroh měkký i tvrdý, nízkotučný
- Sýry - tavené do 45 % t. v s. bez pikantních příchutí
- Tvrdé, strouhané. Eidam, Moravský bochník
- Vhodné jsou tvarohové sýry
Vejce
- Bílky neomezeně, žloutky 1 ks na den
- Vejce nepodáváme jako samostatný pokrm, pouze na přípravu pokrmů
Tuky
- Povolené množství tuku je max 10 g na porci, tuk se přidává až do hotových pokrmů.
- Čerstvé máslo, náhradní másla - pomazánkové máslo, Perla, Rama, Flora
- Jednodruhové rostlinné oleje (slunečnicový, řepkový, olivový)
Sacharidové potraviny
- Cukr, med přiměřeně. Mouka, hladká, polohrubá i hrubá, mleté ovesné vločky, krupice. Kroupy a krupky lisujeme.
- Příkrmy - brambory,bramborová kaše, těstoviny, jemné nudle, rýže, knedlík dietní - nesmí být kypřen droždím, krupicové, moučné noky
- Pečivo - bílé, starší, vodové, netučné rohlíky, veka, starší netučná vánočka nebo mazanec, piškoty. Pečivo ne s posýpkou.
- Piškotové, moučné těsto, tvarohové, odpalované spařované, krupicové těsto.
- Tvarohové pěny, želatinové rosoly, pudink, žemlovka, rýžový nákyp, ovocné knedlíky z tvarohového těsta
Ovoce
- Bez tvrdých slupek a zrnek
- Syrové - jablka, meruňky, broskve dobře vyzrálé
- Tepelně upravené - jablka, meruňky, broskve, třešně, višně, švestky, ryngle. Přesnídávky.
- Ovoce jižní - banány, mandarinky, pomeranče, grapefruity
Zelenina
- Pouze nenadýmavé druhy. Mladá, jemná, čerstvá, mražená, sušená.
- Mrkev, celer, petržel, pastiňák, černý kořen, mladá brukev, dýně, patisony, špenát, fazolka, rajčata bez semen, hlávkový salát, červená řepa, rajský protlak, rajčatová šťáva, dýně jako dušené zelí.
- Zeleninové polévky z povolených druhů zeleniny, rajská, obilninové polévky.
Koření
- Pažitka, petrželka, kopr, mladá celerová nať, libeček, bazalka, saturejka, majoránka, drcený kmín, vývar z bobkového listu, vývar z hub, citrónová a pomerančová šťáva, pomerančová kůra, vanilkový cukr.
Nevhodné potraviny
- Tučná masa (bůček, kachna, husa), uzené maso, jelita, jitrnice, vnitřnosti (játra, ledviny, mozeček), olejovky, zavináče, uzené ryby, turistické salámy, paštiky
- Zrající sýry, plísňové sýry, tučné sýry a ostatní mléčné výrobky, smetana
- Slanina, přepálené tuky, tučná a smažená jídla
- Vejce (smažená, sázená, vařená), vaječné saláty, majonéza
- Hrušky, třešně (čerstvé), rybíz, maliny, jahody, všechny ořechy, kokos, mák
- Kapusta, zelí, sterilovaná zelenina, květák, houby, okurky, paprika, česnek, syrová cibule
- Tučné vývary (slepičí, ovarová), s játrovou zavářkou, zelná, houbová, luštěninová
- Bramborový salát, smažené bramborové hranolky, kynuté knedlíky, luštěniny
- Smetanové omáčky, šlehačkové a krémové dorty, ořechové, kokosové nebo makové moučníky, koblihy, kynuté ovocné knedlíky se smetanou, čokoláda, smetanové mražené krémy
- Alkoholické nápoje, zrnková káva, nápoje s velkým obsahem oxidu uhličitého.
- Kari, chilli, pepř, paprika, maggi, masox, hořčice
Zdravotní zhodnocení
Jedná se o plnohodnotnou dietu, kterou lze dodržovat dlouhodobě a neohrožuje zdraví.
Obsah bílkovin a sacharidů je fyziologický, obsah tuků je snížený.
Dieta je složena z potravin se sníženým obsahem tuku, což je doporučení u většiny diet zaměřujících se na zdravý životní styl. Nevýhodou je, že přináší velké množství omezení v podobě zakázaných potravin.
Zajímavé články |
|
MOROSIL® - přírodní přístup ke kontrole hmotnosti |
|
Beta-Glukany - imunostimulanty nejenom z hub |