Dieta s omezením tuků (dieta č. 4)

Dieta s omezením tuku je plnohodnotná, lehce stravitelná, dlouhodobě uživatelná a má snížený obsah tuku. Nejsou zde zařazeny potraviny, které mají vyšší obsah cholesterolu, proto má dieta i mírně protisklerotický charakter. 
Dieta se ordinuje v odeznívajícím akutním stádiu onemocnění slinivky břišní a při onemocnění jater a žlučníku. Strava má šetřící charakter jak výběrem potravin, tak jejich úpravou. Vybírají se netučné potraviny a omezují se tuky na namazání a přípravu pokrmů pod 60 g/den. Denní příjem energie: 9 500 kJ (2 270 kcal), bílkoviny 80 g, tuky 55 g, sacharidy 360 g. 
 
Doporučená technologická úprava pro dietu je dušení, vaření, úprava v mikrovlnné troubě. Maso se pro lepší chuť nejprve opeče nasucho, pak se podlije vodou a dále upravuje. Nepoužívá se cibulový základ ani opékání na oleji. Omáčky se nezahušťují jíškou, ale nasucho opraženou moukou nebo zálivkou z mouky a vody. Pokrmy se nesmaží, není vhodné ani grilování a vysmažování masových šťáv, protože při těchto úpravách dochází k přepalování tuků a vzniku dráždivých látek.

Indikace

Dieta se ordinuje v odeznívajícím akutním stádiu onemocnění slinivky břišní a při onemocnění jater a žlučníku. Strava má šetřicí charakter jak výběrem potravin, tak jejich úpravou. Vybírají se netučné potraviny a omezují se tuky na namazání a přípravu pokrmů pod 60 g/den.

Výběr potravin

Maso

  • Maso libové - hovězí zadní, vepřová kýta, vepřová panenka, telecí, jehněčí, kuře bez kůže, krůta bez kůže, králík.
  • Ryby - netučné, sladkovodní i mořské (např. filé, treska, kapr, lín, pstruh...)
  • Uzeniny - libová šunka, párky drůbeží, salám dietní, salám drůbeží
  • Netučné vývary se zavářkou (nudle, kapání, rýže)

Mléko

  • Nízkotučné egalizované, mléko nepodáváme jako samostatný pokrm, pouze na přípravu pokrmů
  • Vhodné jsou zakysané mléčné výrobky - biokys, podmáslí, kefírové mléko, jogurtové mléko

Mléčné výrobky

  • Jogurt bílý nebo s povolenou ovocnou příchutí, Termix, tvaroh měkký i tvrdý, nízkotučný
  • Sýry - tavené do 45 % t. v s. bez pikantních příchutí
  • Tvrdé, strouhané. Eidam, Moravský bochník
  • Vhodné jsou tvarohové sýry

Vejce

  • Bílky neomezeně, žloutky 1 ks na den
  • Vejce nepodáváme jako samostatný pokrm, pouze na přípravu pokrmů

Tuky

  • Povolené množství tuku je max 10 g na porci, tuk se přidává až do hotových pokrmů.
  • Čerstvé máslo, náhradní másla - pomazánkové máslo, Perla, Rama, Flora
  • Jednodruhové rostlinné oleje (slunečnicový, řepkový, olivový)

Sacharidové potraviny

  • Cukr, med přiměřeně. Mouka, hladká, polohrubá i hrubá, mleté ovesné vločky, krupice. Kroupy a  krupky lisujeme.
  • Příkrmy - brambory,bramborová kaše, těstoviny, jemné nudle, rýže, knedlík dietní - nesmí být kypřen droždím, krupicové, moučné noky
  • Pečivo - bílé, starší, vodové, netučné rohlíky, veka, starší netučná vánočka nebo mazanec, piškoty. Pečivo ne s posýpkou.
  • Piškotové, moučné těsto, tvarohové, odpalované spařované, krupicové těsto.
  • Tvarohové pěny, želatinové rosoly, pudink, žemlovka, rýžový nákyp, ovocné knedlíky z tvarohového těsta

Ovoce

  • Bez tvrdých slupek a zrnek
  • Syrové - jablka, meruňky, broskve dobře vyzrálé
  • Tepelně upravené - jablka, meruňky, broskve, třešně, višně, švestky, ryngle. Přesnídávky.
  • Ovoce jižní - banány, mandarinky, pomeranče, grapefruity

Zelenina

  • Pouze nenadýmavé druhy. Mladá, jemná, čerstvá, mražená, sušená.
  • Mrkev, celer, petržel, pastiňák, černý kořen, mladá brukev, dýně, patisony, špenát, fazolka, rajčata bez semen, hlávkový salát, červená řepa, rajský protlak, rajčatová šťáva, dýně jako dušené zelí.
  • Zeleninové polévky z povolených druhů zeleniny, rajská, obilninové polévky.

Koření

  • Pažitka, petrželka, kopr, mladá celerová nať, libeček, bazalka, saturejka, majoránka, drcený kmín, vývar z bobkového listu, vývar z hub, citrónová a pomerančová šťáva, pomerančová kůra, vanilkový cukr.

Nevhodné potraviny

  • Tučná masa (bůček, kachna, husa), uzené maso, jelita, jitrnice, vnitřnosti (játra, ledviny, mozeček), olejovky, zavináče, uzené ryby, turistické salámy, paštiky
  • Zrající sýry, plísňové sýry, tučné sýry a ostatní mléčné výrobky, smetana
  • Slanina, přepálené tuky, tučná a smažená jídla
  • Vejce (smažená, sázená, vařená), vaječné saláty, majonéza
  • Hrušky, třešně (čerstvé), rybíz, maliny, jahody, všechny ořechy, kokos, mák
  • Kapusta, zelí, sterilovaná zelenina, květák, houby, okurky, paprika, česnek, syrová cibule
  • Tučné vývary (slepičí, ovarová), s játrovou zavářkou, zelná, houbová, luštěninová
  • Bramborový salát, smažené bramborové hranolky, kynuté knedlíky, luštěniny
  • Smetanové omáčky, šlehačkové a krémové dorty, ořechové, kokosové nebo makové moučníky, koblihy, kynuté ovocné knedlíky se smetanou, čokoláda, smetanové mražené krémy
  • Alkoholické nápoje, zrnková káva, nápoje s velkým obsahem oxidu uhličitého.
  • Kari, chilli, pepř, paprika, maggi, masox, hořčice

Zdravotní zhodnocení

Jedná se o plnohodnotnou dietu, kterou lze dodržovat dlouhodobě a neohrožuje zdraví.
Obsah bílkovin a sacharidů je fyziologický, obsah tuků je snížený.
Dieta je složena z potravin se sníženým obsahem tuku, což je doporučení u většiny diet zaměřujících se na zdravý životní styl. Nevýhodou je, že přináší velké množství omezení v podobě zakázaných potravin.

 

Copyright © 2013 - 2018
KERBET.cz
Created by it2b

Pracoviště pro studium
energetického metabolismu
Trnava 397, Trnava u Zlína

E-mail: info@kerbet.cz
Tel.: 577 981 893, 605 212 069
v době od 7,00 do 14,30 hodin