Dieta s vyloučením volného tuku (dieta 4S)
Dieta s vyloučením volného tuku patří k přísné šetřící žlučníkové dietě. Tato dieta není energeticky a biologicky plnohodnotná, a proto není možné, aby byla pacientům podávána dlouhodobě. Dieta je převážně sacharidová, jsou zcela vyloučeny bílkoviny masa a mléčných výrobků. Množství bílkovin je do 30 g/den a je hrazeno převážně rostlinnými bílkovinami. Tuky v dietě jsou pod 20 g/den, volné tuky na mazání a přípravu pokrmů jsou zakázány. Obsah vitamínů a minerálních látek není vzhledem k povoleným druhům potravin plnohodnotný. Denní příjem energie: 8 000 kJ (1 910 kcal), bílkoviny 35 g, tuky 20 g, sacharidy 370 g.
Technologická úprava pokrmů musí být co nejšetrnější, pokrmy vaříme doměkka a nejdříve vše podáváme v kašovité úpravě. Nemastíme!
Indikace
Dieta se ordinuje v akutním stádiu onemocnění slinivky břišní a při onemocnění jater po čajové dietě. Po 2 – 3 dnech přísné diety 4S se pozvolna začínají přidávat další potraviny – vaječný bílek, netučné mléčné výrobky a vařené libové maso. Strava je nadále nemastná s vyloučením volných tuků.
Výběr potravin
Sacharidové potraviny
- cukr, med přiměřeně
- příkrmy - brambory, bramborová kaše, těstoviny, rýže
- pečivo - bílé, starší, suchary, netučné rohlíky, veka, piškoty
Polévky
- připravené bez tuku, šlemové polévky (z rýže, ovesných vloček, krupice, mrkve a vody, osolíme), bramborová třená (uvařené brambory s mrkví rozmixujeme)
Omáčky
- připravené bez tuku – rajská, zeleninová, citronová
Ovoce
- loupaná strouhaná jablka
- banány
- ovocné přesnídávky
- kompoty – jablkový, broskvový, meruňkový, loupaný švestkový
Zelenina
- dušená mrkev, malé množství kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer) do polévky nebo omáčky
Koření
- zelená petrželka, citrónová šťáva, chemicky neošetřená citrónová kůra, rajčatová šťáva
Maso
- podáváme až v přechodném období 2. – 3. den diety 4S
- maso libové – kuřecí prsa, libové hovězí maso, králík
- ryby – rybí filé
Mléčné výrobky
- podáváme až v přechodném období 2. – 3. den diety 4S
- jogurty do 2 % tuku
- sýry – typu cihla a tavené do 30 % t. v s. bez pikantních příchutí
Vejce
- podáváme až v přechodném období 2. – 3. den diety 4S
- vaječný bílek
Nevhodné potraviny
- tučné maso a uzeniny
- mléko a tučné mléčné výrobky
- masové vývary, polévky s masem a vejci, luštěninové polévky
- omáčky zahuštěné jíškou nebo smetanou
- smažené brambory, luštěniny všeho druhu
- knedlíky houskové i bramborové
- ovoce mimo povolené druhy
- ořechy, mák
- zelenina mimo povolené druhy
- sterilovaná a nakládaná zelenina
- koření – všechny druhy, mimo povolených
Příklady jídelníčků pro dietu 4S
Snídaně
- čaj, suchary
- čaj, starší bílé pečivo, džem nebo med
Oběd
- šlemová vločková polévka, bramborová kaše, ovocná přesnídávka
- bramborová třená polévka, nemastná dušená mrkev, lisované brambory
- šlemová rýžová polévka s mrkví, zeleninová omáčka (rozmixovaná vařená mrkev s celerem a petrželí zahuštěná moukou), těstoviny
Svačina
- banán
- ovocná přesnídávka
- strouhané jablko
Večeře
- rizoto s mrkví, meruňkové pyré
- pudink zavařený do broskvového kompotu
- žemlový nákyp s jablky (zapečená a pokrájená veka s jablky, mírně oslazeno)
Zdravotní zhodnocení
Dieta je převážně sacharidová, zcela jsou vyloučeny bílkoviny masa a mléčných výrobků. Také příjem vitamínů a minerálních látek je vzhledem k povoleným druhům potravin omezený. Celkově není tato dieta energeticky a biologicky plnohodnotná, a proto není možné, aby byla pacientům podávána dlouhodobě.
Zajímavé články |
|
Inulín - vláknina napomáhající snižování váhy |
|
Chróm - stříbrné zlato |
|
MOROSIL® - přírodní přístup ke kontrole hmotnosti |
|
Beta-Glukany - imunostimulanty nejenom z hub |