Dieta s vyloučením volného tuku (dieta 4S)

Dieta s vyloučením volného tuku patří k přísné šetřící žlučníkové dietě. Tato dieta není energeticky a biologicky plnohodnotná, a proto není možné, aby byla pacientům podávána dlouhodobě. Dieta je převážně sacharidová, jsou zcela vyloučeny bílkoviny masa a mléčných výrobků. Množství bílkovin je do 30 g/den a je hrazeno převážně rostlinnými bílkovinami. Tuky v dietě jsou pod 20 g/den, volné tuky na mazání a přípravu pokrmů jsou zakázány. Obsah vitamínů a minerálních látek není vzhledem k povoleným druhům potravin plnohodnotný. Denní příjem energie: 8 000 kJ (1 910 kcal), bílkoviny 35 g, tuky 20 g, sacharidy 370 g.

Technologická úprava pokrmů musí být co nejšetrnější, pokrmy vaříme doměkka a nejdříve vše podáváme v kašovité úpravě. Nemastíme!

Indikace

Dieta se ordinuje v akutním stádiu onemocnění slinivky břišní a při onemocnění jater po čajové dietě. Po 2 – 3 dnech přísné diety 4S se pozvolna začínají přidávat další potraviny – vaječný bílek, netučné mléčné výrobky a vařené libové maso. Strava je nadále nemastná s vyloučením volných tuků.

Výběr potravin

Sacharidové potraviny

  • cukr, med přiměřeně
  • příkrmy - brambory, bramborová kaše, těstoviny, rýže
  • pečivo - bílé, starší, suchary, netučné rohlíky, veka, piškoty

Polévky

  • připravené bez tuku, šlemové polévky (z rýže, ovesných vloček, krupice, mrkve a vody, osolíme), bramborová třená (uvařené brambory s mrkví rozmixujeme)

Omáčky

  • připravené bez tuku – rajská, zeleninová, citronová

Ovoce

  • loupaná strouhaná jablka
  • banány
  • ovocné přesnídávky
  • kompoty – jablkový, broskvový, meruňkový, loupaný švestkový

Zelenina

  • dušená mrkev, malé množství kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer) do polévky nebo omáčky

Koření

  • zelená petrželka, citrónová šťáva, chemicky neošetřená citrónová kůra, rajčatová šťáva

Maso

  • podáváme až v přechodném období 2. – 3. den diety 4S
  • maso libové – kuřecí prsa, libové hovězí maso, králík
  • ryby – rybí filé

Mléčné výrobky

  • podáváme až v přechodném období 2. – 3. den diety 4S
  • jogurty do 2 % tuku
  • sýry – typu cihla  a tavené do 30 % t. v s. bez pikantních příchutí

Vejce

  • podáváme až v přechodném období 2. – 3. den diety 4S
  • vaječný bílek

Nevhodné potraviny

  • tučné maso a uzeniny
  • mléko a tučné mléčné výrobky
  • masové vývary, polévky s masem a vejci, luštěninové polévky
  • omáčky zahuštěné jíškou nebo smetanou
  • smažené brambory, luštěniny všeho druhu
  • knedlíky houskové i bramborové
  • ovoce mimo povolené druhy
  • ořechy, mák
  • zelenina mimo povolené druhy
  • sterilovaná a nakládaná zelenina
  • koření – všechny druhy, mimo povolených


Příklady jídelníčků pro dietu 4S


Snídaně

  • čaj, suchary
  • čaj, starší bílé pečivo, džem nebo med

Oběd

  • šlemová vločková polévka, bramborová kaše, ovocná přesnídávka
  • bramborová třená polévka, nemastná dušená mrkev, lisované brambory
  • šlemová rýžová polévka s mrkví, zeleninová omáčka (rozmixovaná vařená mrkev s celerem a petrželí zahuštěná moukou), těstoviny

Svačina

  • banán
  • ovocná přesnídávka
  • strouhané jablko

Večeře

  • rizoto s mrkví, meruňkové pyré
  • pudink zavařený do broskvového kompotu
  • žemlový nákyp s jablky (zapečená a pokrájená veka s jablky, mírně oslazeno)

Zdravotní zhodnocení

Dieta je převážně sacharidová,  zcela jsou vyloučeny bílkoviny masa a mléčných výrobků. Také příjem vitamínů a minerálních látek je vzhledem k povoleným druhům potravin omezený. Celkově není tato dieta energeticky a biologicky plnohodnotná, a proto není možné, aby byla pacientům podávána dlouhodobě.         

 

Copyright © 2013 - 2018
KERBET.cz
Created by it2b

Pracoviště pro studium
energetického metabolismu
Trnava 397, Trnava u Zlína

E-mail: info@kerbet.cz
Tel.: 577 981 893, 605 212 069
v době od 7,00 do 14,30 hodin