Nízkobílkovinná dieta (dieta č. 6)
Cílem nízkobílkovinné diety je nejen snížit objem přijatých bílkovin na polovinu běžné dávky, ale také v maximální míře omezit konzumaci soli a všech potravin, které ji obsahují. Denní příjem bílkovin v dietě má být 0,6 g/kg tělesné hmotnosti, proto vybíráme vysoce kvalitní živočišné bílkoviny. Denní příjem energie: 9 500 kJ (2 270 kcal), bílkoviny 50 g, tuky 70 g, sacharidy 350 g.
U diety s omezeným příjmem bílkovin není povoleno konzumovat ve větším množství maso, ryby, vejce, sýr, mléko a mléčné výrobky. Maso zařazujeme 1 x denně v poloviční dávce, to je 50 g. Vylučujeme také potraviny, při jejichž přípravě byla použita kuchyňská sůl. Neslanou chuť pokrmů zastíráme vhodnou technologickou úpravou – opékání, zapékání, občas můžeme i smažit. Nepodáváme moučníky, pouze sladká hlavní jídla.
Indikace
Dieta je speciálně určena pro pacienty s ledvinovými onemocněními (koliky, selhání ledvin, chronické potíže). Snížení soli a příjmu bílkovin přímo souvisí s fungováním ledvin. Ty jsou totiž jakousi přirozenou čističkou organismu – vylučují z těla všechny škodliviny a odpadní látky, produkují moč a filtrují krev. Pokud jsou ledviny jakkoli poškozeny nebo jejich funkce je nedostatečná, je potřeba snížit jejich zatížení, a to tak, že ve stravě ubereme látky, které ledviny musí náročně zpracovávat. Mezi ně patří hlavně sůl a bílkoviny.
Výběr potravin
Maso
- Maso libové – hovězí zadní, vepřová kýta, drůbeží, kuřecí, krůtí – vše v polovičních dávkách
- Uzeniny nepoužíváme z důvodů velkého množství soli
- Vhodné je zařadit sladkovodní ryby
Mléko
- Nepodáváme jako samostatný nápoj, pouze ředěné a to jednou za den. Dále mléko můžeme používat na přípravu pokrmů, ale v polovičním množství.
Mléčné výrobky
- Jogurt bílý i ovocný, termix, lakrumáček – můžeme zařadit na snídani
- Tvaroh, sýry pouze tvarohové – Lučina, Žervé, Fénix. Ostatní druhy sýrů vylučujeme
Vejce
- 1 ks/týden. V jakékoliv úpravě
Tuky
- Živočišné – máslo
- Rostlinné – oleje
Sacharidové potraviny
- Cukr, med bez omezení
- Pečivo – v domácím léčení nejlépe neslané, nízkobílkovinné, jinak podáváme normální pečivo, ale bez soli na povrchu
- Příkrmy – brambory, rýže, nízkobílkovinné těstoviny. Vhodné jsou opečené brambory, bramborové opečenky, brambory na česneku...
- Mouka nízkobílkovinná
- Ovesné vločky, kroupy, krupky, krupice
Ovoce
- Neomezený výběr
Zelenina
- Neomezený výběr
Koření
- Ne ostré, dráždivé koření
- Pouze sladká paprika, nové koření, bobkový list, libeček, saturejka – v malém množství
Nedoporučované potraviny
Naprosto nevhodné jsou uzeniny, tučné sýry, slané pečivo, koření, sladkosti, příliš tučné nebo kyselé pokrmy. Omezeno je mléko a maso. Alkohol je zakázán.
Zdravotní zhodnocení
Dieta je speciálně určena pro pacienty s ledvinovými onemocněními (koliky, selhání ledvin, chronické potíže). Méně soli znamená méně chuti, ale zase více zdraví. Sůl obecně není prospěšná. Díky omezení bílkovin a soli si uleví játra, ledviny i močový měchýř.
Nicméně díky tomu, že jde o stravu velmi dietní a při její redukční úpravě i nízkokalorickou, logicky dochází k úbytku váhy, proto ji mohou vyzkoušet i lidé s nadváhou.
Délku dodržování této diety určí u nemocných ošetřující lékař; u zdravých by měla také proběhnout konzultace s lékařem, který doporučí vhodnou dobu dodržování. Hrozí totiž nedostatek některých živin, vitamínů a minerálů zejména vápníku a železa, které se doplňují vhodnými doplňky stravy, protože strava s omezením masitých a mléčných pokrmů obsahuje méně vápníku a železa.
Zajímavé články |
|
MOROSIL® - přírodní přístup ke kontrole hmotnosti |
|
Beta-Glukany - imunostimulanty nejenom z hub |