Hubnutí s Kerbetem

Nízkobílkovinná dieta (dieta č. 6)

Cílem nízkobílkovinné diety je nejen snížit objem přijatých bílkovin na polovinu běžné dávky, ale také v maximální míře omezit konzumaci soli a všech potravin, které ji obsahují. Denní příjem bílkovin v dietě má být 0,6 g/kg tělesné hmotnosti, proto vybíráme vysoce kvalitní živočišné bílkoviny. Denní příjem energie: 9 500 kJ (2 270 kcal), bílkoviny 50 g, tuky 70 g, sacharidy 350 g.

U diety s omezeným příjmem bílkovin není povoleno konzumovat ve větším množství maso, ryby, vejce, sýr, mléko a mléčné výrobky. Maso zařazujeme 1 x denně v poloviční dávce, to je 50 g. Vylučujeme také potraviny, při jejichž přípravě byla použita kuchyňská sůl. Neslanou chuť pokrmů zastíráme vhodnou technologickou úpravou – opékání, zapékání, občas můžeme i smažit. Nepodáváme moučníky, pouze sladká hlavní jídla.

Indikace

Dieta je speciálně určena pro pacienty s ledvinovými onemocněními (koliky, selhání ledvin, chronické potíže). Snížení soli a příjmu bílkovin přímo souvisí s fungováním ledvin. Ty jsou totiž jakousi přirozenou čističkou organismu – vylučují z těla všechny škodliviny a odpadní látky, produkují moč a filtrují krev. Pokud jsou ledviny jakkoli poškozeny nebo jejich funkce je nedostatečná, je potřeba snížit jejich zatížení, a to tak, že ve stravě ubereme látky, které ledviny musí náročně zpracovávat. Mezi ně patří hlavně sůl a bílkoviny.

Výběr potravin

Maso 

Mléko

Mléčné výrobky

Vejce

Tuky

Sacharidové potraviny

Ovoce

Zelenina

Koření


Nedoporučované potraviny

Naprosto nevhodné jsou uzeniny, tučné sýry, slané pečivo, koření, sladkosti, příliš tučné nebo kyselé pokrmy. Omezeno je mléko a maso. Alkohol je zakázán.


Zdravotní zhodnocení

Dieta je speciálně určena pro pacienty s ledvinovými onemocněními (koliky, selhání ledvin, chronické potíže). Méně soli znamená méně chuti, ale zase více zdraví. Sůl obecně není prospěšná. Díky omezení bílkovin a soli si uleví játra, ledviny i močový měchýř.

Nicméně díky tomu, že jde o stravu velmi dietní a při její redukční úpravě i nízkokalorickou, logicky dochází k úbytku váhy, proto ji mohou vyzkoušet i lidé s nadváhou.

Délku dodržování této diety určí u nemocných ošetřující lékař; u zdravých by měla také proběhnout konzultace s lékařem, který doporučí vhodnou dobu dodržování. Hrozí totiž nedostatek některých živin, vitamínů a minerálů zejména vápníku a železa, které se doplňují vhodnými doplňky stravy, protože strava s omezením masitých a mléčných pokrmů obsahuje méně vápníku a železa.




Zajímavý článek


MOROSIL® - přírodní přístup ke kontrole hmotnosti