Oběd - energie pro odpolední aktivity

Oběd je po snídani druhým nejdůležitějším jídlem během dne. Doplňuje energetické zásoby těm, kteří mají dopoledne velký energetický výdej a je hlavním dodavatelem energie pro odpolední aktivity. Protože mnoho lidí považuje vydatná jídla za hlavní příčinu nadváhy, obvykle se snaží oběd ošidit a jíst jen lehká a energeticky málo vydatná jídla. Tím se ale dopouštějí zásadní výživové chyby, která většinou vyústí ve snížení výkonnosti a ve večerní přejídání s následným nárůstem tělesné váhy.

Každému jídlu a především obědu je potřeba věnovat klid. Jíst ve spěchu a ve stresu je velmi nežádoucí, vůbec by se při obědě neměly řešit spory, pracovní nebo osobní problémy. Polovinu Vašeho talíře by měla tvořit zelenina, čtvrtinu bílkovina a čtvrtinu sacharidy ve formě přílohy (pečivo, brambory, těstoviny, rýže, knedlíky). Mezi kvalitní bílkoviny řadíme bílkoviny živočišného původu, tzn. méně tučná a netučná masa, drůbež, ryby, zvěřinu, vejce, mléko a výrobky z nich. Z rostlinných bílkovin jsou doporučovány luštěniny nebo sója. Tu je s ohledem na její alergenní účinky potřeba konzumovat uvážlivě. Pokud někdo doplňuje vitamíny nebo minerální prvky formou vhodného doplňku stravy, je po skončeném obědě právě ten správný okamžik pro polknutí takové tablety nebo kapsle.

Základem správných stravovacích návyků je jíst pravidelně, udělat si na jídlo čas a nevynechávat hlavní jídlo.

 

Výživové doporučení
(uvedené údaje platí pro ženu, běžný typ, 165 cm, 64 kg, 40 let): oběd by měl zajistit dodávku až 2.500 kJ, příjem sacharidů by měl být v rozmezí 70 až 90 g, bílkovin 18 až 23 g a tuků 17 až 23 g. Oběd by měl být hlavním bílkovinným jídlem, stejně tak se připouští i mírně zvýšený příjem tuků nad doporučené hodnoty.
Copyright © 2013 - 2018
KERBET.cz
Created by it2b

Pracoviště pro studium
energetického metabolismu
Trnava 397, Trnava u Zlína

E-mail: info@kerbet.cz
Tel.: 577 981 893, 605 212 069
v době od 7,00 do 14,30 hodin