Potravinová pyramida
Potravinová pyramida schematicky vyjadřuje vhodnost konzumace základních potravin a jaký podíl by měly v celkové stravě zaujímat. Obecně platí, že potraviny uvedené ve spodní části by měly tvořit asi 40 %, zatímco potraviny uvedené na vrcholu pyramidy by neměly tvořit větší podíl jak 10 % celkového energetického příjmu.
Skupiny potravin znázorněné ve spodní polovině pyramidy by měly být základem každodenního jídelníčku. Potraviny v horní části pyramidy je třeba konzumovat s rozmyslem a střídat je. |
Chléb, cereálie, rýže a těstoviny by měly tvořit asi 40 %. Ovoce a zelenina asi 24 %, vepřové nebo hovězí maso, drůbež, ryby, vejce, případně luštěniny by měly tvořit asi 12% podíl a sýry (zejména tvrdé), tvaroh, jogurty a mléko by měly tvořit přibližně 14% podíl. Zbytek, tedy asi 10 %, mohou být tuky ve formě různých pomazánek, tavených sýrů, případně paštik a jednoduché cukry ve formě vhodného dezertu. Jednoduché cukry mohou pokrývat až 15 % celkové energie, musí však být rovnoměrně rozloženy v průběhu celého dne.
V žádném případě není vhodné se konzumaci jednoduchých cukrů striktně vyhýbat. Jejich přiměřené množství je životní nutností. Tvrzení o potřebě jejich úplného vyřazení z jídelníčku je nesmysl a paušalizované tvrzení o jejich škodlivosti je jen neopodstatněný výmysl některých rádoby odborníků přes zdravou výživu. Přiměřené množství obyčejného řepného cukru nebo medu je pro organismus mnohem výhodnější, než jeho úplné vyřazení z denního jídelníčku. Oslazení čaje jednou lžičkou medu nebo malou kostkou cukru nikomu neublíží (pokud nejste silný diabetik) a ani po něm nepřiberete na váze.
Jen pro zajímavost, tělo dospělého člověka spálí běžnou kostku cukru při obvyklé činnosti jako je například chůze po rovině, vaření nebo mytí nádobí zhruba za 8 minut. Samozřejmě nadbytečný příjem jednoduchých cukrů, především sacharózy a čisté glukózy v množství převyšující cca 15 % z celkově přijaté energie (tedy asi 70 g za den, vztaženo k dennímu příjmu energie 8 200 kJ) vhodný není. Velice také záleží na rovnoměrném rozložení jejich příjmu v průběhu celého dne. Jednorázový vysoký příjem jednoduchých cukrů je nežádoucí, pokud se nejedná o situaci, kdy je potřeba doplnit rychle dostupný zdroj energie, například při vysoké fyzické zátěži.
Více informací naleznete zde.
Zajímavé články |
|
MOROSIL® - přírodní přístup ke kontrole hmotnosti |
|
Beta-Glukany - imunostimulanty nejenom z hub |