Hubnutí s Kerbetem

Příčiny vzniku svalových křečí

Křeč se projevuje déletrvajícím stahem svalu nebo skupiny svalů se současným bolestivým pocitem. Bolest může být hodně intenzívní. Příčiny vzniku svalových křečí jsou různorodé, od banálních po závažnější onemocnění. Mezi nejčastější patří:

Křeče jsou natolik jednoznačným onemocněním, že není nutná zvláštní diagnostika. křeč v noze

 

Při samotném výskytu křeče je nejdůležitější přestat vykonávat pohyb, který křeč vyvolal a snažit se sval natáhnout. Někdy to není snadné, protože ztluštění svalu brání jeho natažení, je proto nutné postupovat pomalu a opatrně. K opětovnému uvolnění svalu může dojít za pár sekund, ale také za několik desítek minut.

Křeče z horka jsou obvykle způsobeny ztrátou vody a elektrolytů v důsledku nadměrného pocení. Po intenzívním a usilovném cvičení nebo po zvýšené fyzické námaze se naopak v noci nebo ráno po procitnutí mohou objevit křeče v lýtku nebo na chodidle. Menstruační křeče jsou důsledkem zvýšené produkce prostaglandinů v těle ženy. Žaludeční křeče bývají obvykle vyvolány přejídáním, konzumací zkaženého jídla (bakteriální jedy) nebo konzumací například jedovatých hub, ale mohou vzniknout i jako důsledek alergické reakce na určitou složku jídla (například metabolická nesnášenlivost lepku). Křeče, které přetrvávají i po zavedení určitých nápravných opatření, vyžadují provedení vylučovací diagnostiky specializovaným lékařem.

Prevence křečí spočívá v odstranění výše uvedených příčin. To znamená přijímat dostatek minerálů především hořčíku, stopových prvků a vitaminů, pít dostatečné množství tekutin (nejlépe minerálních vod bohatých na hořčík) a přiměřeně zatěžovat organismus při cvičení.

Bohatým zdrojem hořčíku jsou ořechy a tmavá čokoláda.

 

Úlevu při křečích svalů dolních končetin může vyřešit obohacení stravy hořčíkem. Bohužel v současné době se snižuje množství hořčíku, které přijímáme přirozenou cestou v potravě. Podíl na tom mají nešetrné postupy při pěstování plodin (chemická hnojiva snižují schopnost rostlin přijímat hořčík z půdy) a průmyslové zpracování potravy. Roli hraje také skladba našeho jídelníčku. V něm se totiž vyskytuje příliš mnoho potravin bohatých na cukr a tuk. Hořčík je kvůli tomu vázán ve střevech a nemůže se vstřebávat do krve. Navíc jíme málo syrového ovoce a zeleniny. Nepřítelem hořčíku je také káva, alkohol, ale i antikoncepce.

Suplementace hořčíkem vyžaduje podání rychle vstřebatelné formy, jako nejvhodnější se osvědčilo podávání vhodného doplňku stravy s mléčnanem hořečnatým (magnesium lactate). Obvykle stačí podat 2x 100 mg hořčíku první den s odstupem asi 3 až 6 hodin a pokračovat dávkováním 1x 100 mg denně nejlépe po hlavním jídle (uvedené dávky se vztahují pro případ mléčnanu hořečnatého). Náchylnost ke křečím může být také způsobena  nedostatkem vápníku nebo vitamínu B6.

Doplněk stravy Prokardin obsahuje vyváženou kombinací aktivních látek, především hořčíku ve formě mléčnanu, které příznivě ovlivňují činnost svalů včetně srdečního.

 

Pokud vás tento výrobek zaujal a chcete ho vyzkoušet, můžete objednat zde.




Zajímavý článek


MOROSIL® - přírodní přístup ke kontrole hmotnosti