Hubnutí s Kerbetem

První pomoc při pálení žáhy

Pálení žáhy je velmi běžné, ve většině případů bývá způsobeno návratem kyselé žaludeční šťávy následkem přílišného uvolnění dolního jícnového svěrače. Tento svěrač se nachází na rozhraní jícnu a žaludku a normálně se otevírá jen na velmi krátkou chvíli, aby do žaludku propustil polknuté sousto. Pálení žáhy může trvat i několik hodin a dochází k němu nejčastěji po jídle nebo ve spánku. Právě poloha vleže pálení žáhy často zhoršuje, a proto se někteří lidé mnohdy ani nevyspí.

Některá jídla mohou riziko pálení žáhy z různých důvodů zvyšovat. Smažená nebo mastná jídla, tučné maso a plnotučné mléčné výrobky mohou způsobit uvolnění jícnového svěrače. Někteří lidé pociťují pálení žáhy, když jsou ve stresu.

Kofeinové nápoje, káva, alkohol a pikantní jídla mohou zase stimulovat produkci zvýšeného množství žaludeční šťávy a také zvyšovat pravděpodobnost pálení žáhy.

 

Riziko pálení žáhy dále zvyšuje také obezita, jejímž následkem je na žaludek vyvíjen nadměrný tlak, který může po jídle způsobit otevření jícnového svěrače. Obdobně může vadit také příliš upnutý oděv nebo škrtící pásek. V těhotenství dochází k neustálému mechanickému dráždění žaludeční stěny v důsledku posunu dělohy směrem k žaludku. To vyvolává permanentní zvýšenou produkci kyseliny a těhotné ženy silně trpí na pálení žáhy.

Přebytečná kyselina se dá odstranit neutralizací, což je po chemické stránce reakce kyseliny se zásadou za vzniku vody a neutrálních látek. Ke krátkodobé úlevě od pálení žáhy slouží antacida, která neutralizují žaludeční obsah, ale jsou spíše první pomocí na úlevu od symptomů. Na trhu jsou dostupné přípravky na bázi hydroxidu aluminia a magnézia nebo bikarbonátu.

Šetrnější a dlouhodobější způsob neutralizace představuje čistě přírodní multiminerální komplex Aquamin pocházející z mineralizovaných mořských řas rodu Lithothamnion sp.

Tyto vysoce kvalitní zvápenatělé červené řasy bohaté na minerály jsou sklízeny jako odumřelý materiál ze dna moře v čistých, neznečištěných vodách Atlantického oceánu u západního pobřeží Irska.

 

Zvláštní porézní struktura multiminerálního komplexu podobající se včelím plástům způsobuje, že Aquamin má velký sorbční povrch, je tedy schopen účinné pufrace. Kyselina jednak reaguje s minerálními komplexy za vzniku sloučenin, u nichž se kyselost již neprojevuje a druhý efekt spočívá ve vazbě protonů na polysacharidy tvořící složku organické části komplexu. Tyto sacharidy mají schopnost vázat velké množství protonů a jsou tedy schopny plnit svoji pufrační funkci dlouhodoběji.

Aquamin je také výborným zdrojem přírodního vysoce vstřebatelného biologicky dostupného vápníku a dalších 75 minerálních látek a stopových prvků nezbytných pro udržení celkového zdraví, pružnost a pevnost kostí a zažívání.

 

Jedním z faktorů, proč nemáme dostatek vápníku pro pevné kosti, může být převládající překyselenost stravy v dnešní Evropě. Vysoce kyselá strava brání vstřebávání vápníku. Vápník je alkalický minerál, který se běžně používá k neutralizaci vysoké hladiny kyselin. Je-li kyselin v těle příliš mnoho, tělo často využívá vápník jako neutralizační prvek, který na sebe váže přebytečné kyseliny. Zajistí tak opětovnou rovnováhu vnitřního prostředí, ale pokud není dostatek vápníku v potravě, tělo je nuceno odebírat uskladněný vápník z kostí.

Jelikož se mnozí spotřebitelé nebudou ochotni vzdát moderní stravy s vysokou hladinou kyselin, je nutné zajistit takový zdroj vápníku, který se lépe vstřebává a uloží do kostí. Aquamin nabízí přirozené řešení poskytující nutriční výhody vápníku pro zdraví kostí ve snadno vstřebatelné formě.

Kamacit obsahuje ojedinělý čistě přírodní multiminerální komplex Aquamin, který pomáhá upravovat hladinu žaludeční kyseliny.

 

Pokud vás tento výrobek zaujal a chcete ho vyzkoušet, můžete objednat zde.




 

Zajímavé články

MOROSIL® - přírodní přístup ke kontrole hmotnosti

Beta-Glukany

Beta-Glukany - imunostimulanty nejenom z hub