Dieta racionální (dieta č. 3)

Racionální dieta představuje zdravý způsob stravování bez velkého množství tuků, jednoduchých cukrů, nevhodných potravin a rozhodující je způsob přípravy pokrmů. Strava by měla být smíšená, pestrá a střídmá s vyváženým poměrem základních živin, vitamínů a minerálních látek. Doporučená energetická a výživová hodnota u racionální diety je 9500 kJ, 80 g bílkovin, 70 g tuků a 320 g sacharidů za den.

Výběr potravin u této diety je prakticky neomezený, ale opět platí zásada zdravé výživy. Jídelníček by se měl sestavovat z nezávadných a nejlépe z čerstvých potravin. Do stravy je nutné zařazovat dostatek zeleniny, za studena lisované oleje a celozrnné potraviny. Z příjmem celozrnných potravin se to však nesmí přehánět, je třeba si uvědomit, že hrubá nestravitelná vláknina obsažená v celozrnném pečivu je přínosná jen do určitého množství. Ve větším nadbytku má nepříznivý vliv na sliznici střev (dochází k mechanickému poškozování klků se všemi důsledky z toho plynoucími).

Dospělý člověk by měl přijímat potravu 5 - 6x denně. Základem je snídaně, oběd a večeře, mezi těmito jídly by měly být zařazeny i svačiny. Také je důležité dodržovat pitný režim a vypít denně 1,2 – 1,8 l tekutin (v horkých letních měsících až 2,5 l). Nadměrný příjem tekutin je pro organismus nežádoucí stejně jako jejich nedostatek. Vždy je nutné přihlédnout k intenzitě prováděné fyzické zátěže. Čím je zátěž vyšší a čím vyšší je okolní teplota a vlhkost vzduchu, tím je potřeba tekutin vyšší. Příjem tekutin nad 2 l denně však znamená zvýšený výdej elektrolytů, tělo je tedy ochuzované o důležité minerály, které je nutné doplnit jejich zvýšeným přísunem potravou.

Vlastní úprava pokrmů je prakticky bez omezení. Vzhledem k požadavku na výši tuků ve složení této diety, vyplývají pro přípravu diety určitá pravidla. Dává se přednost úpravám s menším množstvím tuků, zejména při vaření, rožnění a grilování. Používá se podle možnosti pečení na teflonových pánvích, konvektomatu, v alobalu, pergamenu. Za méně vhodné se pokládají smažená jídla, která se podávají méně často. Při přípravě hlavních jídel se přednostně volí úpravy přírodní. Omáčky se nezařazují příliš často. Přílohy mohou být vařené, dušené, zapékané nebo pečené. Smažené jen v omezené míře.

Indikace

Je vhodná pro pacienty s ortopedickým, plicním, nosním, ušním a dalším onemocněním, při kterém není léčen zažívací trakt nebo léčena metabolická funkce organismu.

Výběr potravin

Maso

  • maso libové - hovězí zadní, vepřová kýta, telecí, jehněčí, libová slepice, kuře, krůta, králík
  • ryby - sladkovodní i mořské, pstruh, štika, lín, cejn, kapr, filé...
  • vnitřnosti
  • uzeniny - libová vepřová nebo kuřecí šunka, libové dietní párky

Mléko

  • polotučné mléko můžeme podávat jako samostatný pokrm
  • vhodné jsou zakysané mléčné výrobky - biokys, podmáslí, kefírové mléko, jogurtové mléko

Mléčné výrobky

  • polotučné jogurty, polotučný tvaroh  měkký i tvrdý
  • méně tučné sýry - tvrdé, strouhané nebo celé plátky, Eidam, Moravský bochník, tavené sýry přírodní nebo s jemnou příchutí.

Vejce

  • používáme do pokrmů nebo jako samostatné jídlo 2 ks/týden

Tuky

  • nejvhodnější jsou jednodruhové rostlinné oleje – olivový, slunečnicový, řepkový
  • rostlinné tuky, máslo

Sacharidové potraviny

  • cukr, med konzumovat střídmě
  • celozrnná mouka, ovesné vločky, krupice, kroupy, pohanka, jáhly
  • příkrmy - brambory, bramborová kaše, těstoviny, rýže, knedlík houskový a bramborový, noky, halušky

Ovoce

  • všechny druhy čerstvého ovoce, sladké ovoce jako banány, hrozny, hrušky konzumovat v dopoledních hodinách
  • semena a ořechy

Zelenina

  • veškerou čerstvou zeleninu např. ve formě salátů
  • dušenou zeleninu
  • sóju a výrobky ze sóji, luštěniny

Koření

  • všechny druhy koření v přiměřením množství
  • čerstvé bylinky

Pečivo

  • preferujeme celozrnné výrobky a tmavé pečivo

Nevhodné potraviny

  • tučné potraviny
  • sladké nápoje
  • polotovary
  • pokrmy rychlého občerstvení
  • slaná jídla
  • alkohol ve větší míře
  • sladkosti, pochutiny, zákusky

Zdravotní zhodnocení

Přechod z klasické české kuchyně na racionální stravu se obvykle projeví lepší náladou, většinou dojde u lidí s nadváhou ke snížení jejich hmotnosti (především se sníží zásoba nebezpečného břišního tuku) a často se zlepší zdravotní stav. Prokazatelně se zlepšuje funkce imunitního systému. Zlepšuje se činnost jater a protože je regulován příjem bílkovin v potravě, zlepšuje se i jejich výsledný detoxikační účinek. Racionální strava má prokázaný pozitivní efekt na činnost celého trávicího traktu, především pak střev. Při racionálním stravování organismus dostává všechny důležité složky a zátěžových látek je v přijímané potravě tak málo, že se jejich účinek prakticky neprojeví.

Copyright © 2013 - 2018
KERBET.cz
Created by it2b

Pracoviště pro studium
energetického metabolismu
Trnava 397, Trnava u Zlína

E-mail: info@kerbet.cz
Tel.: 577 981 893, 605 212 069
v době od 7,00 do 14,30 hodin