Hubnutí s Kerbetem

Redukční dieta (dieta č. 8)

Hlavní zásadou redukční diety je vyloučit potraviny s vysokým podílem cukru, jako je med, džem, čokoláda, cukrovinky a také samotný cukr. Omezují se i dávky potravin, které obsahují cukry ve formě polysacharidů. Týká se to především knedlíků, pečiva a těstovin, tedy mlýnských a pekárenských výrobků z mouky a ze škrobu. Omezuje se i příjem rýže, brambor, ovesných vloček, kroup, krupek nebo krupice. Ze stravy se vylučují potraviny obsahující volné tuky a omezuje se příjem potravin, které obsahují tzv. skryté tuky. Strava musí být přesto nutričně plnohodnotná a pestrá. Mělo by být dodrženo správné časové rozložení mezi jednotlivými chody jídel. Doporučená energetická a výživová hodnota u redukční diety je 5 200 kJ, 90 g bílkovin, 41 g tuků a 122 g sacharidů.

Snížení váhy nelze ve většině případů dosáhnout jen omezením příjmu potravy, ale je nutné zajistit i větší spalování tuků. Toho lze dosáhnout pouze pohybem. Ideálním řešením je omezit příjem energie potravou a zvýšit výdej energie přirozeným pohybem (např. chůzí). Velice dobré zkušenosti jsou s používáním nízkoenegetických náhrad stravy, pokud obsahují všechny nutričně významné látky a mají navíc sytící efekt. Tyto náhrady jídel se obvykle zařazují místo jednoho nebo dvou hlavních jídel - na našem pracovišti byla s velice dobrými výsledky ověřena účinnost náhrady stravy dodávaná pod obchodním označením VitalChrom Shake R - více zde.

Indikace

Redukční dieta se nasazuje při obezitě a při obezitě spojené s jinými zdravotními problémy např. diabetes.

Výběr potravin u redukční diety

Maso

Mléko

Mléčné výrobky

Vejce

Tuky

Sacharidové potraviny

Ovoce

Zelenina

Koření

Zdravotní zhodnocení

Redukční dieta však bez zvýšené tělesné aktivity nemá smysl, pohyb rozpumpuje lymfu, která odvádí z těla toxické látky.
Nesprávná dieta může zmenšit nadváhu, ale snadno vede ke svalové ochablosti. Dieta spojená s pohybem nemusí být tak
tvrdá a přitom je mnohem účinnější. Účelem rozumné redukce tělesné hmotnosti je vyměnit alespoň část přebytečného
tuku za svalovou hmotu a současně zpevnit kosti.