Redukční dieta (dieta č. 8)
Hlavní zásadou redukční diety je vyloučit potraviny s vysokým podílem cukru, jako je med, džem, čokoláda, cukrovinky a také samotný cukr. Omezují se i dávky potravin, které obsahují cukry ve formě polysacharidů. Týká se to především knedlíků, pečiva a těstovin, tedy mlýnských a pekárenských výrobků z mouky a ze škrobu. Omezuje se i příjem rýže, brambor, ovesných vloček, kroup, krupek nebo krupice. Ze stravy se vylučují potraviny obsahující volné tuky a omezuje se příjem potravin, které obsahují tzv. skryté tuky. Strava musí být přesto nutričně plnohodnotná a pestrá. Mělo by být dodrženo správné časové rozložení mezi jednotlivými chody jídel. Doporučená energetická a výživová hodnota u redukční diety je 5 200 kJ, 90 g bílkovin, 41 g tuků a 122 g sacharidů.
Snížení váhy nelze ve většině případů dosáhnout jen omezením příjmu potravy, ale je nutné zajistit i větší spalování tuků. Toho lze dosáhnout pouze pohybem. Ideálním řešením je omezit příjem energie potravou a zvýšit výdej energie přirozeným pohybem (např. chůzí). Velice dobré zkušenosti jsou s používáním nízkoenegetických náhrad stravy, pokud obsahují všechny nutričně významné látky a mají navíc sytící efekt. Tyto náhrady jídel se obvykle zařazují místo jednoho nebo dvou hlavních jídel - na našem pracovišti byla s velice dobrými výsledky ověřena účinnost náhrady stravy dodávaná pod obchodním označením VitalChrom Shake R - více zde.
Indikace
Redukční dieta se nasazuje při obezitě a při obezitě spojené s jinými zdravotními problémy např. diabetes.
Výběr potravin u redukční diety
Maso
- maso libové - hovězí zadní, vepřová kýta, jehněčí, kuřecí a krůtí maso, králík
- ryby - sladkovodní i mořské, pstruh, štika, lín, cejn, kapr, filé. Ryby by se měly být zařazeny 1 - 2x týdně.
Mléko
- polotučné, nízkotučné, odstředěné
- vhodné jsou zakysané mléčné výrobky - biokys, podmáslí, kefírové mléko, jogurtové mléko, vše s nízkým obsahem tuku
Mléčné výrobky
- jogurt bílý, jogurt s marmeládou dia, tvaroh měkký i tvrdý, nízkotučný
- sýry tvarohové (Žervé, Lučina), tvarůžky, plísňové i zrající sýry, tavený sýr do 30 % t. v s.
- tvrdé sýry do 30 % t. v s.
- nízkotučné mléčné nápoje a výrobky bez cukru
Vejce
- 1x týdně jako samostatný pokrm, občas také používáme u diety na přípravu pokrmů
Tuky
- jejich nadměrná konzumace zvyšuje riziko rozvoje cévních komplikací, tuky jsou vysokoenergetické látky - ukládání tuku do zásob !!!
- doporučujeme omezit nejen příjem živočišných tuků (máslo, sádlo, slanina, tučná masa, tučné mléčné výrobky, zabijačkové produkty...), ale i rostlinných olejů a margarinů
- výhodné je zařadit do jídelníčku ryby jako zdroj rybího oleje (tento olej je mimořádně výhodný)
Sacharidové potraviny
- příkrmy - brambory, bramborová kaše, těstoviny, rýže
- mouka hladká, polohrubá, hrubá, celozrnná
- tmavé pečivo, celozrnné mlýnské a pekárenské výrobky
- všechny sacharidové potraviny používáme u redukční diety v omezeném množství. Můžeme se řídit podle tzv. rámcového
jídelníčku na den.
Ovoce
- neomezený výběr, pouze méně často ovoce, které je příliš sladké a přezrálé (banán, hrušky, hrozny, švestky)
Zelenina
- bez omezení
Koření
- zbytečně pokrmy nepřekořeňujeme a nepřesolujeme
- dodržujeme správné zásady zdravé výživy
- vhodné je používat natě
Zdravotní zhodnocení
Redukční dieta však bez zvýšené tělesné aktivity nemá smysl, pohyb rozpumpuje lymfu, která odvádí z těla toxické látky.
Nesprávná dieta může zmenšit nadváhu, ale snadno vede ke svalové ochablosti. Dieta spojená s pohybem nemusí být tak
tvrdá a přitom je mnohem účinnější. Účelem rozumné redukce tělesné hmotnosti je vyměnit alespoň část přebytečného
tuku za svalovou hmotu a současně zpevnit kosti.