Diabetická dieta šetřící (č. 9 S)

Tato dieta se používá u diabetiků při zažívacích obtížích, při onemocnění žaludku, po operacích trávicího traktu, v neakutních  fázích onemocnění žlučníku, jater a slinivky. Potraviny vybíráme tak, aby nedráždily trávicí trakt ani mechanicky, ani svým složením. Potraviny volíme s nízkým obsahem tuků i sacharidů. Je vhodné jíst méně a častěji, což diabetická dieta zabezpečuje podáváním jídel 6x denně. Strava má být plnohodnotná, pestrá. Mělo by být dodrženo správné časové rozložení mezi jednotlivými chody jídel. Denní příjem energie: 8 700 kJ, 80 g bílkovin,  55 g tuků a 320 g sacharidů.


Hlavní zásadou je vyloučit potraviny, které obsahují volné koncentrované cukry - cukr, med, džem, čokoláda, cukrovinky. Omezují se také dávky potravin, které obsahují cukry ve formě polysacharidů - škrobů (mouka, mlýnské a pekárenské výrobky – pečivo, obiloviny, rýže, těstoviny, knedlíky, brambory, ovesné vločky, kroupy, krupky, krupice). Dále se omezuje cukr, který je obsažený v mléce, mléčných výrobcích a v ovoci. Je také snížený příjem tuku za den. Při technologické úpravě pokrmů používáme vaření, dušení, pečení, zapékání ve vodní lázni. Strava by měla být připravena doměkka, bez nestravitelných zbytků a bez tvrdých kůrek. Pokrmy upravujeme nasucho, tuk dáváme do hotového pokrmu. Zahušťujeme moukou opraženou nasucho, kterou poté nejméně 20 minut povaříme. Mírně solíme, nepřeslazujeme a nepřekyselujeme. Dodržujeme základy diety šetřící a diety diabetické.


Indikace

Indikuje se při onemocnění žlučníku a pankreatu po odeznění akutního stádia, při chronických onemocnění žlučníku, pankreatu a virových zánětech jater v kombinaci s diabetem.

Výběr potravin

Maso

  • Pouze libové – hovězí zadní, vepřová kýta, telecí, jehněčí, libová slepice, kuře, krůta, králík
  • Ryby – sladkovodní i mořské, pstruh, štika, lín, cejn, kapr, filé
  • Vnitřnosti – játra drůbeží
  • Uzeniny – libová šunka, libové dietní párky, šunkový salám, dietní salám


Mléko

  • Můžeme podávat jako samostatný pokrm
  • Vhodné jsou zakysané mléčné výrobky – biokys, podmáslí, kefírové mléko, jogurtové mléko slazené sladidly


Mléčné výrobky

  • Jogurt bílý, jogurty s ovocem (povolené druhy) slazené sladidly. Tvaroh měkký i tvrdý, nízko i polotučný.
  • Sýry – tvrdé, strouhané nebo celé plátky. Sýry se nesmějí tepelně zpracovávat.
  • Eidam, Moravský bochník, tavené sýry přírodní nebo s jemnou příchutí. Vhodné jsou tvarohové sýry.


Vejce

  • V lehce stravitelné úpravě, můžeme i vejce připravené natvrdo, ale pouze ve formě pomazánky, max. 2 vejce/den


Tuky

  • Čerstvé máslo, rostlinné tuky, nejvhodnější jsou rostlinné jednodruhové oleje.


Sacharidové potraviny

  • Rohlíky, housky, veka, netučná vánočka, mazanec, bílý chléb, suchary
  • Mouka hladká, polohrubá i hrubá, ovesné vločky, krupice. Kroupy, krupky lisujeme
  • Příkrmy – brambory, bramborová kaše, těstoviny, rýže, knedlík s kypřícím práškem a jemný bramborový, noky, halušky
  • Příkrmy je nutno přesně odvažovat podle rámcového jídelního lístku
  • Doslazovat je možné stolními sladidly např. DiaChrom


Ovoce

  • Bez semínek, zrníček a tvrdých slupek, čerstvé, kompotované slazené sladidly, zmrazené, sušené (správně nabobtnané)
  • Pomeranče, mandarinky, grep, citrón, jablka, meruňky, broskve, nektarinky – loupané, hrozny – šťáva, třešně, višně, švestky, ryngle, kiwi, jahody, borůvky, meloun.
  • V omezené míře a řádně odvážené používáme banány


Zelenina

  • Pouze nenadýmavé druhy
  • Mrkev, celer, petržel, černý kořen, pastiňák, špenát, hlávkový salát, čínské zelí,  brokolice – individuálně v domácím léčení, červená řepa, rajčata bez semen, rajčatový protlak, rajčatová šťáva, pór v malém množství, kedlubna, kukuřice – menší množství, cuketa, dýně, lilek, patison


Koření

  • Nedráždivé druhy – zelené koření: kopr, libeček, bazalka, petrželová a celerová nať
  • Kmín, vývar z kmínu, vývar z bobkového listu, nového koření, mletá skořice, vegeta,  majoránka
  • Kyselíme menším množstvím octa, citrónovou šťávou, citrónový džus


Nevhodné potraviny

  • Cukr, potraviny a pokrmy obsahující cukr
  • Smažená, grilovaná a uzená masa, trvanlivé salámy, paštiky a zabijačkové produkty.
  • Zrající sýry, plísňové sýry, pomazánky s cibulí a majonézou.
  • Luštěniny, smažené bramborové hranolky, kynuté knedlíky, bramborový salát, celozrnné pečivo.
  • Okurky, květák, paprika, ředkvička kapusta, zelí, česnek, cibule, luštěniny
  • Brusinky, maliny, angrešt, rybíz, hrušky, kdoule, jeřabiny, datle, fíky, kokos, ořechy, mandle, mák
  • Alkoholické nápoje, zrnková káva.
  • Pepř, paprika, kari, chilli, houby, česnek, syrová cibule


Zdravotní zhodnocení

Dietu diabetickou šetřící lze podávat krátkodobě i dlouhodobě. Je mechanicky i chemicky šetřící, nedráždivá a lehce stravitelná. Indikuje se při onemocnění žlučníku a pankreatu po odeznění akutního stádia, při chronických onemocnění žlučníku, pankreatu a virových zánětech jater v kombinaci s diabetem. Proto jsou potraviny obsahující cukr limitovány nebo zcela vyloučeny. U této diety dbáme na rovnoměrný příjem sacharidů i tuků.

Copyright © 2013 - 2018
KERBET.cz
Created by it2b

Pracoviště pro studium
energetického metabolismu
Trnava 397, Trnava u Zlína

E-mail: info@kerbet.cz
Tel.: 577 981 893, 605 212 069
v době od 7,00 do 14,30 hodin