Diabetická dieta šetřící (č. 9 S)
Tato dieta se používá u diabetiků při zažívacích obtížích, při onemocnění žaludku, po operacích trávicího traktu, v neakutních fázích onemocnění žlučníku, jater a slinivky. Potraviny vybíráme tak, aby nedráždily trávicí trakt ani mechanicky, ani svým složením. Potraviny volíme s nízkým obsahem tuků i sacharidů. Je vhodné jíst méně a častěji, což diabetická dieta zabezpečuje podáváním jídel 6x denně. Strava má být plnohodnotná, pestrá. Mělo by být dodrženo správné časové rozložení mezi jednotlivými chody jídel. Denní příjem energie: 8 700 kJ, 80 g bílkovin, 55 g tuků a 320 g sacharidů.
Hlavní zásadou je vyloučit potraviny, které obsahují volné koncentrované cukry - cukr, med, džem, čokoláda, cukrovinky. Omezují se také dávky potravin, které obsahují cukry ve formě polysacharidů - škrobů (mouka, mlýnské a pekárenské výrobky – pečivo, obiloviny, rýže, těstoviny, knedlíky, brambory, ovesné vločky, kroupy, krupky, krupice). Dále se omezuje cukr, který je obsažený v mléce, mléčných výrobcích a v ovoci. Je také snížený příjem tuku za den. Při technologické úpravě pokrmů používáme vaření, dušení, pečení, zapékání ve vodní lázni. Strava by měla být připravena doměkka, bez nestravitelných zbytků a bez tvrdých kůrek. Pokrmy upravujeme nasucho, tuk dáváme do hotového pokrmu. Zahušťujeme moukou opraženou nasucho, kterou poté nejméně 20 minut povaříme. Mírně solíme, nepřeslazujeme a nepřekyselujeme. Dodržujeme základy diety šetřící a diety diabetické.
Indikace
Indikuje se při onemocnění žlučníku a pankreatu po odeznění akutního stádia, při chronických onemocnění žlučníku, pankreatu a virových zánětech jater v kombinaci s diabetem.
Výběr potravin
Maso
- Pouze libové – hovězí zadní, vepřová kýta, telecí, jehněčí, libová slepice, kuře, krůta, králík
- Ryby – sladkovodní i mořské, pstruh, štika, lín, cejn, kapr, filé
- Vnitřnosti – játra drůbeží
- Uzeniny – libová šunka, libové dietní párky, šunkový salám, dietní salám
Mléko
- Můžeme podávat jako samostatný pokrm
- Vhodné jsou zakysané mléčné výrobky – biokys, podmáslí, kefírové mléko, jogurtové mléko slazené sladidly
Mléčné výrobky
- Jogurt bílý, jogurty s ovocem (povolené druhy) slazené sladidly. Tvaroh měkký i tvrdý, nízko i polotučný.
- Sýry – tvrdé, strouhané nebo celé plátky. Sýry se nesmějí tepelně zpracovávat.
- Eidam, Moravský bochník, tavené sýry přírodní nebo s jemnou příchutí. Vhodné jsou tvarohové sýry.
Vejce
- V lehce stravitelné úpravě, můžeme i vejce připravené natvrdo, ale pouze ve formě pomazánky, max. 2 vejce/den
Tuky
- Čerstvé máslo, rostlinné tuky, nejvhodnější jsou rostlinné jednodruhové oleje.
Sacharidové potraviny
- Rohlíky, housky, veka, netučná vánočka, mazanec, bílý chléb, suchary
- Mouka hladká, polohrubá i hrubá, ovesné vločky, krupice. Kroupy, krupky lisujeme
- Příkrmy – brambory, bramborová kaše, těstoviny, rýže, knedlík s kypřícím práškem a jemný bramborový, noky, halušky
- Příkrmy je nutno přesně odvažovat podle rámcového jídelního lístku
- Doslazovat je možné stolními sladidly např. DiaChrom
Ovoce
- Bez semínek, zrníček a tvrdých slupek, čerstvé, kompotované slazené sladidly, zmrazené, sušené (správně nabobtnané)
- Pomeranče, mandarinky, grep, citrón, jablka, meruňky, broskve, nektarinky – loupané, hrozny – šťáva, třešně, višně, švestky, ryngle, kiwi, jahody, borůvky, meloun.
- V omezené míře a řádně odvážené používáme banány
Zelenina
- Pouze nenadýmavé druhy
- Mrkev, celer, petržel, černý kořen, pastiňák, špenát, hlávkový salát, čínské zelí, brokolice – individuálně v domácím léčení, červená řepa, rajčata bez semen, rajčatový protlak, rajčatová šťáva, pór v malém množství, kedlubna, kukuřice – menší množství, cuketa, dýně, lilek, patison
Koření
- Nedráždivé druhy – zelené koření: kopr, libeček, bazalka, petrželová a celerová nať
- Kmín, vývar z kmínu, vývar z bobkového listu, nového koření, mletá skořice, vegeta, majoránka
- Kyselíme menším množstvím octa, citrónovou šťávou, citrónový džus
Nevhodné potraviny
- Cukr, potraviny a pokrmy obsahující cukr
- Smažená, grilovaná a uzená masa, trvanlivé salámy, paštiky a zabijačkové produkty.
- Zrající sýry, plísňové sýry, pomazánky s cibulí a majonézou.
- Luštěniny, smažené bramborové hranolky, kynuté knedlíky, bramborový salát, celozrnné pečivo.
- Okurky, květák, paprika, ředkvička kapusta, zelí, česnek, cibule, luštěniny
- Brusinky, maliny, angrešt, rybíz, hrušky, kdoule, jeřabiny, datle, fíky, kokos, ořechy, mandle, mák
- Alkoholické nápoje, zrnková káva.
- Pepř, paprika, kari, chilli, houby, česnek, syrová cibule
Zdravotní zhodnocení
Dietu diabetickou šetřící lze podávat krátkodobě i dlouhodobě. Je mechanicky i chemicky šetřící, nedráždivá a lehce stravitelná. Indikuje se při onemocnění žlučníku a pankreatu po odeznění akutního stádia, při chronických onemocnění žlučníku, pankreatu a virových zánětech jater v kombinaci s diabetem. Proto jsou potraviny obsahující cukr limitovány nebo zcela vyloučeny. U této diety dbáme na rovnoměrný příjem sacharidů i tuků.
Zajímavé články |
|
Inulín - vláknina napomáhající snižování váhy |
|
Chróm - stříbrné zlato |
|
MOROSIL® - přírodní přístup ke kontrole hmotnosti |
|
Beta-Glukany - imunostimulanty nejenom z hub |