Hubnutí s Kerbetem

Diabetická dieta šetřící (č. 9 S)

Tato dieta se používá u diabetiků při zažívacích obtížích, při onemocnění žaludku, po operacích trávicího traktu, v neakutních  fázích onemocnění žlučníku, jater a slinivky. Potraviny vybíráme tak, aby nedráždily trávicí trakt ani mechanicky, ani svým složením. Potraviny volíme s nízkým obsahem tuků i sacharidů. Je vhodné jíst méně a častěji, což diabetická dieta zabezpečuje podáváním jídel 6x denně. Strava má být plnohodnotná, pestrá. Mělo by být dodrženo správné časové rozložení mezi jednotlivými chody jídel. Denní příjem energie: 8 700 kJ, 80 g bílkovin,  55 g tuků a 320 g sacharidů.


Hlavní zásadou je vyloučit potraviny, které obsahují volné koncentrované cukry - cukr, med, džem, čokoláda, cukrovinky. Omezují se také dávky potravin, které obsahují cukry ve formě polysacharidů - škrobů (mouka, mlýnské a pekárenské výrobky – pečivo, obiloviny, rýže, těstoviny, knedlíky, brambory, ovesné vločky, kroupy, krupky, krupice). Dále se omezuje cukr, který je obsažený v mléce, mléčných výrobcích a v ovoci. Je také snížený příjem tuku za den. Při technologické úpravě pokrmů používáme vaření, dušení, pečení, zapékání ve vodní lázni. Strava by měla být připravena doměkka, bez nestravitelných zbytků a bez tvrdých kůrek. Pokrmy upravujeme nasucho, tuk dáváme do hotového pokrmu. Zahušťujeme moukou opraženou nasucho, kterou poté nejméně 20 minut povaříme. Mírně solíme, nepřeslazujeme a nepřekyselujeme. Dodržujeme základy diety šetřící a diety diabetické.


Indikace

Indikuje se při onemocnění žlučníku a pankreatu po odeznění akutního stádia, při chronických onemocnění žlučníku, pankreatu a virových zánětech jater v kombinaci s diabetem.

Výběr potravin

Maso


Mléko


Mléčné výrobky


Vejce


Tuky


Sacharidové potraviny


Ovoce


Zelenina


Koření


Nevhodné potraviny


Zdravotní zhodnocení

Dietu diabetickou šetřící lze podávat krátkodobě i dlouhodobě. Je mechanicky i chemicky šetřící, nedráždivá a lehce stravitelná. Indikuje se při onemocnění žlučníku a pankreatu po odeznění akutního stádia, při chronických onemocnění žlučníku, pankreatu a virových zánětech jater v kombinaci s diabetem. Proto jsou potraviny obsahující cukr limitovány nebo zcela vyloučeny. U této diety dbáme na rovnoměrný příjem sacharidů i tuků.




Zajímavý článek


MOROSIL® - přírodní přístup ke kontrole hmotnosti