Hubnutí s Kerbetem

Dieta šetřící (dieta č. 2)

Základ diety šetřící je nenadýmavá, lehce stravitelná, pestrá, chutná strava. Dieta by se měla dodržovat dlouhodobě.
Doporučená energetická a výživová hodnota u šetřící diety je 10 000 kJ, 90 g bílkovin, 70 g tuků, 340 g sacharidů za den.

Při této dietě jsou povolené pouze dietní a nedráždivé potraviny a také je velmi zásadní technologická úprava. Povolené je vaření, dušení, pečení, vaření v konvektomatu či na teflonu – samozřejmě bez použití tuku. Nevhodné je také podávání příliš teplých jídel a horkých nápojů. Strava by měla být připravena doměkka, bez nestravitelných zbytků a bez tvrdých kůrek. Pokrmy upravujeme nasucho, tuk dáváme do hotového pokrmu. Zahušťujeme moukou, kterou nejméně 20 minut povaříme. Mírně solíme, nepřeslazujeme a nepřekyselujeme.

Indikace

Podává se u pacientů s různými trávicími obtížemi: při funkční žaludeční dyspepsii, chronické gastritidě, vředové chorobě žaludku a dvanáctníku. Dále pak při chronických chorobách jater, zánětu tlustého střeva v klidovém období bez průjmů, vleklé pankreatitidě a infarktu myokardu v pozdějším stádiu.

Výběr potravin

Maso

Mléko

Mléčné výrobky

Vejce

Tuky

Sacharidové potraviny

Ovoce

Zelenina

Koření

Pečivo

Nevhodné potraviny

 

Zdravotní zhodnocení

Tato dieta se vyznačuje omezeným výběrem potravin, který se může projevit nedostatkem některých živin. Všeobecně se tato dieta předepisuje v nemocnici, kde je její dodržování velmi jednoduché, jelikož vám zakázaná jídla automaticky z jídelníčku vyškrtnou. Jakmile ale doma pociťujete žaludeční nevolnost či jiné obtíže s trávením, můžete si tuto nasadit také. Pokud však vaše problémy budou přetrvávat déle, neváhejte navštívit lékaře.




Zajímavý článek


MOROSIL® - přírodní přístup ke kontrole hmotnosti