Hubnutí s Kerbetem

Struktura a funkce chrupavky a její regenerace

V pohyblivých částech kostry se na styčných plochách vyskytuje gelovitá hmota (chrupavka), jejímž hlavním úkolem je zabránit dotyku kostí, zejména pak tření o sebe při pohybu. Chrupavka tlumí pohyb kloubní hlavy a kloubní jamky proti sobě při zátěži a umožňuje klouzavý pohyb. A jak je to možné?

Chrupavka vytváří jakousi prostorovou síťovinu, která je vyplněna tekutinou. Strukturu chrupavky tvoří vlákno kyseliny hyaluronové, jehož základem je glukosamin. Na vlákno jsou vějířovitě připojeny jakési štětiny (tvořené osovými proteiny) a na každou z nich jsou připojena krátká vlákna tvořená chondroitinsulfátem, který má schopnost na sebe vázat tekutinu.

Vlákna chondroitinsulfátu jsou do sebe zaklesnutá tak, že vytváří malé dutinky vyplněné kloubní tekutinou. Při stlačování chrupavky se dutiny zmenšují, tekutina klade při stlačování odpor a celý systém lze přirovnat k činnosti tlumičů u auta. S přibývajícím věkem nebo při nadměrné zátěži se vlákna chondroitinsulfátu zkracují a řídnou. Důsledkem je zvětšení dutin, proto se chrupavka musí více stlačit, než začne účinně tlumit.

Na snímku z elektronového mikroskopu je dobře patrná struktura chrupavky připomínající kartáč na čištění sklenic Chrupavka

 

Při léčbě artrózy je snahou zregenerovat chrupavku tak, aby se vlákna chondroitinsulfátu prodloužila a také zhoustla. Toho lze dosáhnout jedině přísunem všech složek, které se na tvorbě chrupavky podílí. Nejdůležitější je přísun  chondroitinsulfátu v denní dávce minimálně 600 mg. Aby vznikla plně funkční struktura, musí vzniknout jak hlavní vlákno tvořené kyselinou hyaluronovou, tak i vlákna z osových proteinů. Další podmínkou je tedy denní přísun minimálně 1.100 mg glukosaminu, z něhož se tvoří kyselina hyaluronová a pro podpoření tvorby osových proteinů je žádoucí obohatit stravu o látky obsažené hlavně v kůžích (drůbeží příp. vepřové). Nabízí se otázka, zda by nebylo lepší dodávat tělu přímo kyselinu hyaluronovou místo glukosaminu. Pravda je taková, že kyselina hyaluronová je poměrně velká molekula a obtížně se vstřebává. Při perorální konzumaci odborná literatura uvádí vstřebatelnost kyseliny hyaluronové kolem 5 %. Proto je efektivnější dodávat tělu základní stavební jednotku glukosamin, z kterého si tělo vytvoří potřebné množství kyseliny hyaluronové.

Dojde-li již k porušení chrupavky nebo dokonce povrchu kosti, dochází ve většině případů k současnému vnitřnímu zánětu. Nejedná se o záněty vyvolané infekcí, ale tělo reaguje na látky, které se do tělních tekutin vyplavují z poškozených buněk uchycených v síťovině chrupavky nebo kosti. Náš imunitní systém paradoxně nezná složení látek obsažených uvnitř vlastních buněk a pokud dojde k poškození buňky a vyplavení takových látek do tělních tekutin, reaguje na ně jako na látky tělu cizí a tedy určené k likvidaci. Tím se vyvolá obranná reakce a jejím průvodním jevem je zvýšený přísun krve do daného místa a zvýšení teploty. Protizánětlivé látky tuto obrannou reakci tlumí. Jako vhodnou a organismem velice dobře snášenou látkou se jeví metylsulfonylmetan (MSM). Lze využít i specifických látek s protizánětlivými účinky obsažených v některých rostlinách např. v Boswellii serrata.

Chondrovit forte je doplněk stravy, který obsahuje vyvážený poměr glukosaminu a chondroitin- sulfátu v kombinaci s  MSM a dalšími biochemicky aktivními látkami. Tyto látky se podílejí na metabolismu chrupavky, čímž přispívají k obnovení její pružnosti a kluznosti.

Chondrovit forte poskytuje komplexní péči pro bolavé a namáhané klouby i páteř s dlouhodobým účinkem Chondrovit

Pokud vás tento výrobek zaujal a chcete ho vyzkoušet, můžete objednat zde.