Máte rádi víno?
Dvě deci vína obsahuje zhuba 28 g alkoholu a to znamená příjem asi 800 kJ energie. Pokud by to bylo jen víno, pak nic proti tomu. Jenže pokud současně s vínem zkonzumujete ještě něco jiného, pak ouha!! Tělo se totiž zachová dost vypočítavě. Energii z alkoholu použije na pokrytí energetického výdeje, energii z jídla pěkně přetvoří na zásobní tuk. Jinak 2 deci kvalitního červeného lze hodnotit z pohledu cévního systému jako přínosné.
Játra dokáží oxidovat cca 100 mg alkoholu na 1 kg hmotnosti za hodinu. To platí jen za předpokladu, že člověk během 24 hodin nepřijme větší množství alkoholu, než zhruba 2 g na 1 kg hmotnosti. To znamená, že 80 kg člověk "spálí" 2 dcl vína přibližně za 3,5 hodiny.
Při malém příjmu alkoholu využívá tělo přijatou energii pro svalovou činnost a pro udržení teploty. Nikdy pro vytváření zásobního tuku.
Pokud je však současně s alkoholem přijímán i tuk, tělo využije energii z alkoholu pro pokrytí svých energetických potřeb a přijatý tuk ukládá do tukové tkáně. |
Zajímavé články |
|
MOROSIL® - přírodní přístup ke kontrole hmotnosti |
|
Beta-Glukany - imunostimulanty nejenom z hub |