Dieta výživná (dieta č. 11)
Je to energeticky bohatší strava určená ke zvýšení tělesné hmotnosti u pacientů, kteří ji předtím ztratili v důsledku onemocnění nebo léčby. Dieta výživná se řídí pravidly racionální stravy. Vyvážená strava obsahuje: 55 až 60 % sacharidů (pečivo, rýže, těstoviny, sladkosti), 30 % tuků, 15 až 20 % bílkovin (maso, mléko, sýry, vejce). Denní příjem energie: 12 000 kJ, 105 g bílkovin, 80 g tuků a 420 g sacharidů.
Strava se podává 6x denně, tudíž se podává i druhá večeře, která se skládá jen z lehčího studeného jídla nebo ovoce. Nedoporučuje se pít během jídla, vzniká tak dříve pocit sytosti. Hlavní zásadou je, že množství sacharidových pokrmů se nijak nezvedá, aby se předcházelo případnému nežádoucímu přejídání, ale potraviny a pokrmy se zařazují do jídelního lístku častěji a zvyšuje se dávka bílkovin jako masa, mléka a mléčných produktů.
Indikace:
Dieta je předepisována u pacientů s oslabenou imunitou po infekčních chorobách, po onkologické léčbě, po operacích apod., u nichž je potřeba zvýšit tělesnou hmotnost.
Výběr potravin
Maso
- maso libové - hovězí zadní, vepřová kýta, telecí, jehněčí, libová slepice, kuře, krůta, králík
- ryby - sladkovodní i mořské, pstruh, štika, lín, cejn, kapr, filé...
- vnitřnosti
- uzeniny - libová vepřová nebo kuřecí šunka, libové dietní párky
Mléko
- plnotučné mléko můžeme podávat jako samostatný pokrm
- vhodné jsou zakysané mléčné výrobky - biokys, podmáslí, kefírové mléko, jogurtové mléko
Mléčné výrobky
- plnotučné jogurty, plnotučný tvaroh měkký i tvrdý, smetana
- tučné sýry - tvrdé, strouhané nebo celé plátky, Eidam, Moravský bochník, tavené sýry přírodní nebo s jemnou příchutí.
Vejce
- používáme do pokrmů nebo jako samostatné jídlo
- používáme i samotné bílky
Tuky
- nejvhodnější jsou jednodruhové rostlinné oleje – olivový, slunečnicový, řepkový
- rostlinné tuky, máslo
Sacharidové potraviny
- cukr, med
- celozrnná mouka, ovesné vločky, krupice, kroupy, pohanka, jáhly
- příkrmy - brambory, bramborová kaše, těstoviny, rýže, omáčky, knedlík houskový a bramborový, noky, halušky
Ovoce
- všechny druhy čerstvého ovoce, vhodné i jako druhá večeře
- kompoty, sušené ovoce, semena a ořechy
Zelenina
- veškerou čerstvou zeleninu např. ve formě salátů
- dušenou zeleninu
- sóju a výrobky ze sóji, luštěniny
Koření
- všechny druhy koření v přiměřením množství
- čerstvé bylinky
Pečivo
- preferujeme celozrnné výrobky a tmavé pečivo
Nevhodné potraviny
- tučné výrobky z masa – bůček, slanina
- polotovary
- pokrmy rychlého občerstvení
- slaná jídla
- alkohol ve větší míře
Zdravotní zhodnocení
Všichni nemocní se sklonem k hubnutí potřebují zvýšený příjem energie formou pestré stravy se zastoupením většího počtu různých druhů potravin, aby byla zajištěna plnohodnotná výživa s dodávkou všech živin do organismu. Nejlepším důkazem dostatečného příjmu energie je zastavení poklesu hmotnosti a přibírání na váze tam, kde předcházelo zhubnutí.
K udržení svalové hmoty je potřeba současně s kvalitní výživou pravidelně cvičit. Pokud pacient přijme zvýšené množství bílkovin a následně provádí svalová cvičení, dochází k přednostnímu využití bílkovin ve svalové tkáni a k udržení nebo i posílení svalové hmoty. Proto by pacient měl nejen udržet běžný každodenní pohyb, ale navíc cvičit každý den, kdy může.